Türkiye karşıtı partide büyük sıçrama

Hollanda'da dün yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en kazançlı parti, propaganda çalışmalarını büyük ölçüde Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkma üzerine yapan İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan Özgürlük Partisi (PVV) oldu.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 13:16
Abone Ol google-news

Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilk kez katılan Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı PVV, resmi olmayan sonuçlara göre, Hristiyan Demokrat Partinin (CDA) ardından ikinci büyük parti konumuna yükseldi ve AP'ye 4 milletvekili göndermeye hak kazandı.

Seçimlerde Başbakan Jan Peter Balkenende'nin mensubu olduğu CDA ile koalisyonun diğer büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi oy kaybına uğradı. Her iki partinin de daha önce 7'şer olan üye sayıları, Hristiyan Demokratlarda 5'e İşçi Partisinde ise 3'e düştü.

Bu arada İşçi Partisi üç üye çıkarınca bu partinin listesinin ikinci sırasında aday olan Emine Bozkurt'un ikinci kez seçilmesi de kesinleşti.

Hollanda'nın Avrupa Parlamentosuna göndereceği 25 üyenin belirlendiği seçimlerde, Liberal Parti, Demokratlar 66 Partisi ve Yeşil Sol 3'er, Sosyalist Parti ile küçük sağ partilerin oluşturduğu Hristiyan Birlik de 2'şer üye göndermeye hak kazandı.

Katılım oranının yüzde 36,5 düzeyinde kaldığı seçimlere Emine Bozkurt'un dışında, değişik partilerden bazı Türk adaylar da katıldı. Ancak bu adaylar listelerin daha geri sıralarında bulundukları için doğrudan seçilemedi. Bu adaylar, adlarına kullanılan yeterli sayıda tercihli oy alabildikleri takdirde seçilebilecek. Tercihli oyların dağılımı, Seçim Konseyi tarafından kesin sonuçların açıklanacağı 11 Haziran'da belli olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler