Karşılıklı beklentilerini açıkladılar

ABD Maliye Bakanı Timothy Geithner, ABD-Çin Ekonomi ve Strateji Diyaloğu'nun ilk turunun Temmuz'un son haftasında Washington'da yapılacağını açıklamasının ardından temaslarını tamamlayarak ülkesine döndü.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 13:25
Abone Ol google-news

ABD Maliye Bakanı Timothy Geithner, önceki gün Çin seyahati sırasında ABD-Çin Ekonomi ve Strateji Diyaloğu'nun ilk turunun Temmuz'un son haftasında Washington'da yapılacağını açıklamasının ardından temaslarını tamamlayarak ülkesine döndü.

Şinhua ajansının haberine göre Çinli uzmanlar, Geithner'in Çin ziyaretinde elde edilen en önemli sonucun, ABD-Çin Ekonomi ve Strateji Diyaloğu'nun birinci turunun başarıyla düzenlenmesine zemin hazırlanması olduğunu kaydetti.

Bu diyaloğun, gerek Çin-ABD stratejik ve ekonomik ilişkilerinin istikrara kavuşması, gerekse iki ülke arasında aktif işbirliğine dayalı kapsamlı ilişkilere öncelik verilmesi açısından hem somut hem de sembolik önem taşıdığını ifade eden uzmanlar, aynı zamanda dünyadaki finans durumunun ve Çin-ABD finans işbirliğinin istikrarlı hale getirilmesi bakımından özel bir önem taşıdığını kaydetti.

Geithner'in Çin ziyaretinde diğer bir görevi ise, Çin'in ABD'ye yatırım güvenini artırarak, daha çok miktarda ABD devlet tahvili almasını sağlamaktı. ABD yönetiminin kriz döneminde mali açığı sürekli olarak arttı. ABD Merkez Bankası ise mali açığı para bastırmakla kapatmaya çalıştı. ABD Doları'nın güvenilirliği küresel bir konu haline geldi. ABD'den en fazla alacaklı ülke olan Çin, bu ülkeye defalarca doların güvenilirliğinden kaygı duyduğunu ifade etti. Bu nedenle Geithner, ziyareti sırasında Çin hükümetinin bu yöndeki endişelerini azaltmaya çalışacaklarına söz verdi.

ABD'yle ilgili konularda uzman olan Yuan Peng, Geithner'in verdiği taahhüdün, Çin'in kaygılarını belli oranda azaltabileceğini, ancak ABD'nin verdiği sözleri yerine getirip getirmeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Geithner'in verdiği söz mutlaka büyük rol oynayacak, ancak unutulmamalıdır ki söz sözdür. ABD devlet tahvili satmadığı takdirde krizden çıkması zor görünüyor. Bu durumda gelecekte Çin'in aldığı ABD Doları'nın güvenilirlik riski büyük."

Gelecek ay düzenlenecek ABD-Çin Ekonomi ve Strateji Diyaloğu'na da değinen Yuan, Geithner'in bu ziyaretindeki olumlu tavrın, Ekonomi ve Strateji Diyaloğu'nda da süreceği anlamına gelmediğini belirtti ve halen birçok hususta fikir ayrılıklarının olduğunu kaydetti.

ABD'nin Çin'in devlet tahvili almayı devam ettirmesini beklediğini söyleyen Yuan, Çin'in ABD'den beklentisinin ise, ABD'ye yaptığı yatırımın güvenli olması, ABD'nin Çin'e yönelik bazı alanlarda yüksek bilim ve teknoloji ihracatına konan sınırlamaları kaldırması olduğunu açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler