Pakistan'ın ABD'den isteği

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, teröre karşı verdikleri savaş ve yerlerinden olan sivillerin ağırlaştırdığı ekonomik sorunlar nedeniyle, ABD'den borçlarını silmesini istedi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 13:30
Abone Ol google-news

Pakistan Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamada, Gilani'nin ABD'nin Afganistan ve Pakistan Temsilcisi Richard Holbrooke ile yaptığı görüşmede, "ABD'yi, teröre karşı savaş ve evlerinden olan kişilerle ilgili kriz ve küresel durgunluğun ağırlaştırdığı mevcut ekonomik zorlukları aşmasına yardım etmek için, Pakistan'ın borçlarını silmeye çağırdığı" belirtildi.

Gilanı görüşmede ayrıca, ABD yönetiminin Pakistan'a askeri donanım satma konusunu ele alması ve ülkesine yapılacak askeri yardımın artırılması için ABD Kongresi ile birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Açıklamaya göre, Holbrooke da, ABD'nin Pakistan'ın borçlarının silinmesi isteğini ve askeri donanım ihracını hızlandırmak için alınan önlemleri gözden geçireceğini söyledi.

Resmi verilere göre, Pakistan'ın Mart ayında ABD'ye 1,55 milyar dolar borcu bulunuyordu.
Gilani, ABD'nin ülkesinde evsiz kalanlara yardımını takdir ettiklerini belirterek, Avrupa ve Müslüman ülkelerin de yardım etmesini umduklarını söyledi.

Holbrooke daha önce yaptığı açıklamada, ABD'nin Pakistan'a evlerinden kaçmak zorunda kalan insanlara yardımcı olmak için daha önce açıkladığı 100 milyon dolara ek olarak 200 milyon dolar daha vermeyi amaçladığını söyledi.

Pakistan'ın, Svat Vadisi'ndeki Taliban militanlarına karşı başlattığı askeri operasyonlar nedeniyle 2,5 milyon sivil evlerini terk ederek, başka yerlere kaçmak zorunda kaldı. Evlerinden kaçanların yaklaşık 170 bini kamplarda yaşıyor.

ABD geçen 8 yılda Pakistan'a yardım olarak 10 milyar dolar verdi.

Obama yönetimi ise gelecek 5 yıl için, her yıl 1,5 milyar dolar yardım yapılmasını istiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler