Clinton'un açıklamaları Çin'i gerdi

Tiananmen olaylarının yıl dönümünde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın "Pekin'in Tiananmen olaylarında hayatını kaybeden ve kaybolanların hesabını vermesi gerektiğini" açıklamasına Çin'den sert yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, "ABD, politik ön yargılarını değiştirmezse Çin-ABD ilişkileri büyük zarar görecek" dedi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 14:54
Abone Ol google-news

Tiananmen olaylarının yıl dönümünde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın "Pekin'in Tiananmen olaylarında hayatını kaybeden ve kaybolanların hesabını vermesi gerektiğini" belirten açıklamasından sonra Çin Hükümeti sessizliğini bozarak açıklama yaptı.

Tiananmen'de 1989'da meydana gelen olayları politik bir kargaşa olarak nitelendiren Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çin Hükümeti'ne yöneltilen suçlamaların, bazı gerçeklerin göz ardı edilerek politik nedenlerden dolayı yapıldığını söyledi.

Çin'in, dışa açılım ve reform çalışmalarının başladığı son 30 yıllık süreçte ekonomik ve sosyal açıdan birçok gelişme gösterdiğini belirten sözcü Çin, sosyalizm ilkelerinin Çin karakteristiğine uydurulduğu ve Çin'in hızlı gelişiminin de bu durumun bir yansıması olduğunu belirtti.

Hillary Clinton'ın yaptığı açıklamanın uluslararası diplomatik normlara uymadığını ifade eden sözcü, bu açıklamanın dünya kamuoyu önünde Çin'in içişlerine müdahale ve baskı yapmak istendiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

ABD'nin politik ön yargıları bir kenara bırakıp kendi yaptığı hataları düzeltmesi ve Çin'e karşı bu tür müdahalelerden uzak durması gerektiğini söyleyen sözcü, bu tür açıklamaların Çin-ABD ilişkilerine çok büyük zarar vereceğini hatırlattı.

Tiananmen'deki gösteriler 1989 yılında askerlerin sert müdahalesiyle kanlı şekilde bastırılmıştı. Olaylarda ÇKP'ye göre 23, CIA'ya göre 400-600, Çin Kızılhaçı'na göre ise 2600 kişi hayatını kaybetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler