Çocuk isteyenler bir daha düşünün

Yapılan araştırmalar nikotin sperm ve yumurtanın DNA bütünlüğünü bozarak gebelik oluşumunu engellediğini ortaya koydu.

Yayınlanma: 06.06.2009 - 09:49
Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi (EÜ) Aile Planlaması İnfertilite Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Tavmergen, araştırmaların, nikotinin sperm ve yumurtanın DNA bütünlüğünü bozarak gebelik oluşmasını engellediğini ortaya koyduğunu bildirdi.

EÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Tavmergen'in sigara kullanımı ve gebelik konusundaki görüşlerine yer verildi.

Sigara tüketiminin gebe kalma ihtimalini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Tavmergen, sigarada bulunan nikotinin doğurganlığı olumsuz etkilediğini bildirdi.

Prof. Dr. Tavmergen, şunları kaydetti:
''Son yıllarda yapılan çalışmalar, nikotinin sperm ve yumurtanın DNA bütünlüğünü bozarak gebelik oluşmasını engellediğini ortaya koydu. Günde 15'ten fazla sigara içenlerde sperm ve yumurtanın DNA yapısı bozulmaktadır. Sigara kullanımı hamileliği yüzde 40 oranında engelliyor. Bu nedenle tedavi planlayan çiftlerin en az 3 ay öncesinden sigara tüketimini bırakmaları uygun olacaktır. Aşırı kilolu veya tam tersine aşırı zayıflık durumu da çocuk sahibi olmayı veya tedavi başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca tiroid hormonlarının çalışmasındaki düzensizliklerin de gebelik sonuçlarını olumsuz etkilediği son yıllarda ortaya konulmuştur. Sıklıkla gözden kaçan bu durumun tedavi planlamadan önce dikkate alınması uygun olacaktır. Kadın yaşının 35'in üzerinde olması gebe kalma başarısını oldukça olumsuz etkilemeye başlamaktadır.''

Prof. Dr. Tavmergen, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, geçmişlerinde sağlık sorunları bulunması halinde uzmanlara veya deneyimli bir infertilite merkezine başvurmasının zaman kaybını engelleyeceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler