"Akman kendisine yakışanı yapmalı"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Deniz Feneri e.V soruşturmasında RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın mal varlığına el konulmasının ardından ilk kez konuştu. "Zahid Akman kendisine yakışanı yapmalı" diyen Arınç, Deniz Feneri davasıyla AKP arasında bağ kurulamayacağını da ileri sürdü.

Yayınlanma: 06.06.2009 - 10:43
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK üyeliklerine seçimin TBMM tarafından yapıldığını anımsatarak, ''Ne benim ne Sayın Başbakan'ın, ne Akman ne de bir başkasını doğrudan görevden alması mümkün değildir'' dedi.

Arınç, Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ege İlleri 2. Tanıtım Fuarı'nın açılışından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Deniz Feneri e.v davasıyla bağlantılı soruşturmayla ilgili 18 kişinin mal varlığına ihtiyati tedbir kararı konulduğu anımsatılarak, ''RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın istifasının gerekip gerekmediğinin'' sorulması üzerine Arınç, bu konudaki yargı sürecini çok yakından izlemediğini dünkü gelişmeleri haberle öğrendiğini söyledi.

Arınç, bu konuda bugüne kadar çok şey söylendiğini ifade ederek, ''Deniz Feneri olayıyla, Deniz Feneri bağlantısı iddia edilen Zahid Akman ismiyle ilgili bugüne kadar çok şey söyledim. Bunlara ilave edilecek bir konu yok. Ben şu açıdan meseleye bakıyorum. Bu olaylarla ilgili olarak ne Adalet ve Kalkınma Partisi ne de onun mensuplarını izan eden hiçbir olay ve gelişme yok'' dedi.

Arınç şöyle devam etti:
''Deniz Feneri'nin Almanya'da mahkumiyetle sonuçlanan davasının Türkiye'de bağlantısı olduğu iddiasıyla Türkiye'de bazı kişilerle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bir soruşturma başlattığını biliyoruz. Bu soruşturma kapsamında söylediğim olay gerçekleşmiş. Bu tamamen yargı süreciyle ilgili bir konudur. Yargı süreci dilerim ki en kısa zamanda ve en güzel şekilde sonuçlanır. Sonuçlanan ve ortaya çıkan durum karşısında da biz Almanya'daki Deniz Feneri davasının, Türkiye ile ilgisi ve bağlantısı olup olmadığını öğreneceğiz. Bunu gerçekten bekliyoruz. Kamuoyu da bekliyor. Bu olay sebebiyle bir yargı kararına ihtiyacımız var. Onun da en adil şekilde gerçekleştirilmesini ümit ediyoruz.''

Zahid Akman ile ilgili sözlerinin daha sonra Akman tarafından farklı şekilde kamuoyuna yansıtıldığını belirten Arınç, kendisinin de daha sonra bu açıklamaya cevap verdiğini söyledi. Arınç, şunları kaydetti:
''Ben Habertürk televizyonundaki konuşmamı tekrarladım. Bu doğru olandır. Bir başkasının bunu başka türlü söylemesi veya tekzip etmesi, beni ilgilendirmez. Ben söylediğimin ne olduğunu biliyorum. Bunu tekrar açıklıkla ifade etmiş olayım. Dolayısıyla bu yargı süreci içinde RTÜK Başkanı konumunda bulunan Sayın Zahid Akman'ın benim söylediğim söz çerçevesinde belki ondan daha farklı olarak gelişen durum karşısında bir an önce kendisine yakışanı yapması lazım. Maalesef benim sözlerim karşısında bazı gazetelerde köşe yazarları, bazı televizyonlarda yorumcular, ya bilmiyorlar cehaletlerinden ya gafletinden olayı çarpıtmaya çalışıyorlar.
Bir defa Zahid Akman benim bürokratım değil. Atamasını ben yapmadım. Sayın Başbakan da yapmadı. Hükümetimiz de yapmadı. Dolayısıyla gerektiği zaman onu görevden almak, imkanına sahip değilim. Sayın CHP milletvekilleri bunu bilmiyorlarsa şunu yapabilirler, bir kanun değişikliği ile
'RTÜK üyeliklerine Bakanlar Kurulu tarafından atama yapılması gerekir. Meclis atama yapmasın' diyorlarsa ben bunu saygıyla karşılarım. Bunun gereği yapılır. Ondan sonra da atamasını yaptığımız insanları gerektiğinde nasıl görevden alabileceğimizi herkes görmüş olur. RTÜK üyeliklerine seçim TBMM tarafından yapılmaktadır. Ne benim ne Sayın Başbakanın ne Akman ne de bir başkasını doğrudan görevden alması mümkün değildir.''

 

"Hiç kimse bağlantı kuramaz"

''Almanya'daki Deniz Feneri e.V soruşturmasıyla AKP arasında bağlantı kurulmasını nasıl değerlendirdiğinin'' sorulması üzerine Arınç, ''Hiç kimse bağlantı kuramaz, bağlandırılamaz'' dedi.

Türkiye'de AKP dışında gelir ve giderini, harcamalarını, hazine yardımını günü gününe internet sitesinden yayımlayan parti olmadığını ifade eden Arınç, şunları söyledi:
''AK Parti'nin alnı açıktır. AK Parti Türkiye dışında hiç bir kurum ve kuruluştan bir kuruş para temin etmez ve etmemiştir. Birileri AK Parti'yi 'şu kadar hazine yardımı alıyorsunuz' diye eleştiriyor. Bu kadar hazine yardımıyla biz, seçim çalışmalarımızı ve teşkilatlanmamızı yapıyoruz. Dışarıdan ne paraya ihtiyacımız var, ne de böyle bir saçmalığı yapacak akılsızlığımız var. Biz hiç bir kurum ve kuruluştan Anayasa'nın temel ilkesine aykırı olarak bir kuruş temin etmiş değiliz. Hiç kimsenin elinde de böyle bir belge ve bilgi olamaz. Buna yürekten inanıyorum. Ama ne yazık ki Türkiye'de hala korkular, vehimler, acabalar, ortalığı bulandırmak için yazılar yazılıyor, dedikodu, fısıltı gazetesi devam ediyor. Bunların hiç birisine değer vermeyiz. Eğer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu tür dedikodularla meşgul olacak idiyse daha önce CHP hakkında bir vakıftan alındığı iddia edilen parayla ilgili olarak şimdiye kadar 20 defa kapatma davası açmış olurdu. Bir kişinin sözüyle, bir kişinin bir yerde dedikodu etmesiyle yüksek yargı hiç bir zaman meşgul olmaz. Ancak biliyoruz ki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tüm siyasi partiler hakkında bilgi ve belge toplar. Partilerin dosyası vardır ve o parti hakkında sicil her zaman tutulur. Bunlardan birisi de Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. Dedikodularla uğraşacak vaktimiz yok. Bütün bunlara toplumda da hiç kimse inanmıyor.''


Yalçınkaya'nın konuşması

Arınç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Onur Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, ''AK Parti'' yerine ''AKP'' ifadesini kullandığı anımsatılarak, bu konudaki görüşünün sorulması üzerine, ''Kendisini dinlemedim ama sanıyorum 7-8 sayfalık bir internet çıktısı aldım. Çok ilginç bir konuşma yapmış. AK Parti hakkında, AK Parti mi demiş, AKP mi demiş, A'yı, K'yı, P'yi nasıl söylemiş onun farkında değilim'' yanıtını verdi.

Arınç, bir soru üzerine RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın durumunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmediğini belirterek, ''Ben kendi işime bakarım'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler