İsrail, tazminat ödeyecek

İsrail Savunma Bakanlığı, alışılmışın dışında bir uygulamayla, geçen yılın sonunda El Halil'de, yerleşimcilerle Filistinliler arasında meydana gelen şiddet olayları sırasında mülkleri zarar gören Filistinlilere tazminat ödeme kararı aldı.

Yayınlanma: 07.06.2009 - 09:19
Abone Ol google-news

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Savunma Bakanlığı, El Halil'de, yerleşimcilerle Filistinliler arasında meydana gelen şiddet olayları sırasında mülkleri zarar gören Filistinlilere toplam 250 bin şekel (yaklaşık 63 bin dolar) ödemede bulunacak.

Yahudi yerleşimciler, 2007 yılı martında, El Halil'de 4 katlı bir evi, Filistinli sahibinden satın aldıklarını öne sürerek işgal etmiş, Filistinli ise evin kendisine ait olduğunu, kimseye satmadığını belirtmişti.

İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi, 2008 kasım ayı sonunda mülkiyeti tartışmalı evin boşaltılmasını isteyince, Batı Şeria'nın her bölgesinden ve El Halil yakınlarındaki Yahudi yerleşimi Kiryat Arba'dan yerleşimciler kente akın ederek evin tahliyesini engellemeye çalışmıştı. Günlerce süren yerleşimci eylemleri sonunda İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, evin güvenlik güçlerince boşaltılması kararını almış ve aralık ayı başında ev ve çevresindeki Yahudi yerleşimciler zorla tahliye edilmişti. Özellikle tahliye uygulaması sırasında yerleşimciler Filistinlilerin bağ ve bahçeleri ile evlerine büyük zarar vermişti.

Haaretz'in haberinde, genel olarak her yasa dışı yerleşim oluşumunun boşaltılması uygulamasında yerleşimcilerin, hükümeti bu tahliyelerden caydırmak amacıyla Filistinlilere saldırdığı, mal ve mülklerine zarar verdiği de hatırlatıldı.

El Halil'de 4 katlı binanın tahliyesi sonrası, Batı Şeria'daki Sivil İdare Başkanı Tuğgeneral Yoav Mordehay, bölgede bir inceleme yaparak, zararın çok büyük olduğunu gözlemlemişti.
Bu gözlemlerden sonra Savunma Bakanlığı, beklenmedik bir adım atarak El Halil'de evleri zarar gören Filistinlilere tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Savunma Bakanı Barak, Mordehay'ın önerileri doğrultusunda bir komisyon oluşturarak, şikayet başvurularını doğrudan aldı, uzmanlar da El Halil'de zarar tespitinde bulundu.

Sivil Yönetim de bazıları tazminat için mahkemeye başvurmuş bulunan Filistinlilerin de doğrudan özel komisyona yönelmelerini sağladı. Geçen ay özel komisyon, 50 başvuru sahibine toplam 250 bin şekel ödenmesine karar verdi.

Genel olarak Filistinliler, evlerinin, mülklerinin İsrail tarafından bir zarara uğraması durumunda uzun ve karmaşık bir süreç gerektiren mahkemeye başvurma yolunu seçiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler