Altın Koza Uluslararası Festivali başlıyor

Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve bu yıl 8-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek 16. Altın Koza Uluslararası Film Festivali, yarınki film gösterimleriyle başlıyor.

Yayınlanma: 07.06.2009 - 09:59
Abone Ol google-news

İlki 1969 yılında, Altın Koza Film Şenliği adıyla aralıklarla yapılan ve 2005 yılından itibaren Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenen festival, bu yıl 40. yaşını kutlayacak. Festivalde, sinema yazarı Burçak Evren tarafından hazırlanan '40. Yıl' kitabı da sinemaseverlere sunulacak.

Festivalin 9 Haziran'da gerçekleştirilecek açılış töreninde, Kerem Görsev ve Elif Çağlar Muslu caz konseri verecek.

Geleneksel Sevgi Korteji'nde, medya ve sinema sanatçılarından oluşan festival konukları, 10 Haziran'da, Adana sokaklarında halkla buluşacak.

Aynı gün Mimar Sinan Amfi Tiyatrosunda yapılacak ''Sinema Dayanışma Gecesi''nde, Sinema Oyuncuları Derneği (SODER), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇAŞOD) ve festival konukları halkı selamlayacak. Şarkıcı Ferhat Göçer de ücretsiz konser verecek.
Bu yıl festivalde iki sergi yer alacak. Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) tarafından açılacak sergi, ''Altın Koza'da Sinema Yüzleri'' adını taşıyor.

Festival kapsamında Adana Kültür Sanat Merkezi'ndeki Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi'nin açılışı da yapılacak. Müze'de 10.000 kadar eski Adana ve bugünün Adanası fotoğrafları yer alıyor.

Mehmet Baltacı ve Haluk Uygur'un arşivinden 'Tarihi Fotoğraflarla Adana'' başlığını taşıyan sergi ise yine festivalde sanatseverlerle buluşacak.

Festival boyunca, 160 okulda toplam 80.000 öğrenci sinemayla buluşturulacak. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-TV Bölümü ve Altın Koza işbirliğiyle ilköğretim öğrencilerine Kısa Film Atölyesi gerçekleştirilecek. Bir filmin senaryo aşamasından prodüksiyon aşamasına kadar öğrencilere sinema öğretilecek.

Festival kapsamında her yıl verilen onur ödüllerinin bu yılki sahipleri, yönetmen Ömer Lütfi Akad, oyuncu Filiz Akın, oyuncu Yusuf Sezgin ve müzisyen Cahit Berkay. Onur Ödülleri töreninde, Yeni Türkü bir konser verecek.
 

Film yarışması

Festivali kapsamında her yıl düzenlenen Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışmasında, Türk sinemasının son dönemde çekilen filmleri Altın Koza için yarışacak. Toplam 31 filmin başvurduğu yarışmanın Festival Değerlendirme Kurulu ''Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması''na 12 filmi kabul etti.

Festival Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenen filmler, şunlar:
''Pelin Esmer '11'e 10 Kala', Cemal Şan 'Dilber'in Sekiz Günü', Ümit Ünal 'Gölgesizler', Murat Düzgünoğlu 'Hayatın Tuzu', Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan 'İki Dil Bir Bavul', Aslı Özge 'Köprüdekiler', Atalay Taşdiken 'Momo-Kızkardeşim', Yeşim Ustaoğlu 'Pandora'nın Kutusu', Tayfun Pirselimoğlu 'Pus', Semih Kaplanoğlu 'Süt', Mahmut Fazıl Coşkun 'Uzak İhtimal, Erden Kıral 'Vicdan.''

Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda, dünyaca ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan başkanlığında görev yapacak seçici kurul, oyuncu Bulut Aras, yazar ve senarist Füruzan, müzisyen Mazlum Çimen, oyuncu Meltem Cumbul, yönetmen Özcan Alper, oyuncu Özgü Namal, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, sinema yazarı ve akademisyen Zeynep Tül Akbal Süalp'ten oluşuyor.

Düzenleme komitesince ''En İyi Film Ödülü'' 250 bin TL, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü 50.000, En İyi Yönetmen Ödülü 50.000 TL, En İyi Senaryo Ödülü 15.000 TL, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü 15.000 TL ve En İyi Müzik Ödülü 15.000 TL olarak belirlendi. Ayrıca festival izleyicilerinin belirleyeceği bir filme, 50.000 TL tutarında Adana İzleyici Jürisi En İyi Film Ödülü verilecek.

16. Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında bu yıl verilecek ödüllerden biri de 'Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü'. Sinema Yazarları Derneği tarafından verilecek ödülün jüri üyeleri, sinema yazarları Özgür Şeyben, Uğur Vardan ve Yusuf Güven'den oluşuyor.
 

"Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması"

Bu yıl ikinci kez düzenlenen ''Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması'na, yurt içinden ve yurt dışından 241 film başvurdu. Programa, Fas, Fransa, İtalya, Filistin, İsrail, Portekiz, Yunanistan, İspanya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kıbrıs ve Türkiye'den kısa filmler alındı.

Filmler, festival boyunca, yönetmenlerinin de katılımıyla gösterilecek. Yabancı film yönetmenleri, ülke sinemaları ve filmleri üzerine söyleşilere katılacaklar. Bu özel programda 30 kurmaca, 8 belgesel, 5 canlandırma ve 5 deneysel olmak üzere toplam 48 film yer alıyor.

Kurmaca, Belgesel, Canlandırma ve Deneysel olmak üzere toplam 4 dalda 'En İyi Kısa Film' ödülü verilecek yarışmada, her dalda ödüle layık görülen filmlere 4000 TL ödül verilecek.

Ulusal öğrenci filmleri yarışması

Eğitim dönemindeki genç sinemacıları teşvik etmek ve başarıyı ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Öğrenci Filmleri Yarışması'nda, bu yıl 'En İyi Kurmaca', 'En İyi Canlandırma', 'En İyi Deneysel', 'En İyi Belgesel Ödülleri' verilecek. Festivalde her dalda En İyi Filme 5.000 TL ödül dağıtılacak.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 150'nin üzerinde filmin başvurduğu yarışmada, Değerlendirme Kurulu, 37 filmi yarışmaya değer buldu.

Festival boyunca Cinebonus Sinemaları, Cemalpaşa ve Reşatbey Arıplex Sinemaları, Metropol Sinemaları, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu, ve Adana Valiliği Kültür ve Sanat Merkezi olmak üzere toplam 9 salonda, yaklaşık 190 film gösterilecek.

Belgesel film gösterimleri

16. Altın Koza Film Festivali kapsamında belgesel film gösterimleri kapsamında, dünyanın dört bir yanından seçilmiş, 13'ü yabancı 10'u yerli olmak üzere, çoğu ödüllü, toplam 23 belgesel film Adanalı sinemaseverlerle buluşacak. Belgeseller, 8-14 Haziranda ücretsiz olarak gösterilecek.

Bu arada, ''Kıssadan Hiseye Dünya Bölümü''nde ise dünyanın farklı ülkelerinden canlandırma ve konulu filmlerden oluşan 20 film gösterilecek. Altın Koza Kısa Film Seçkisi'nde ise Türkiye'de son bir yıl içinde üretilmiş kısa filmlerden oluşan 8 filmlik seçki gösterilecek.

Yaşam Boyu Onur Ödülü gösterimleri bölümü ise festivalde Onur Ödülü alan sanatçıların birer filmlik seçkisinden oluşuyor.

16. Altın Koza Film Yarışması, 13 Haziran'da düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler