SHP'de Başkan Ergün oldu

SHP'nin 2. Olağanüstü Kurultayı'nda, son turda aldığı 226 oyla Genel Başkan Hüseyin Ergün oldu. Kurultayda konuşun üç genel başkan adayı konuşmasında "solda büyük birleşme" vurgusu yaptı.

Yayınlanma: 07.06.2009 - 10:00
Abone Ol google-news

SHP İkinci Olağanüstü Kurultayı, İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk salonun da yapıldı. SHP'nin 2. Olağanüstü Kurultayı'nda, son turda aldığı 226 oyla Genel Başkan Hüseyin Ergün oldu.

SHP'nin 2. Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlık seçimlerinde 3. turda, TBMM Başkanvekili Fehmi Işıklar'la yarışan Parti Meclisi Üyesi Hüseyin Ergün, oy çokluğu ile Genel Başkan seçildi. Oylamanın üçüncü turu sonunda Fehmi Işıklar 151, Hüseyin Ergün ise 226 oy aldı. Böylece Hüseyin Ergün SHP'nin yeni Genel Başkanı oldu.

Adayların konuşmalarında ekonomik kriz ve Kürt sorunu yer alırken, solda büyük birleşme vurgusu yaptı.

"Türkiye'nin siyasal yelpazesinin sol tarafı boş"

Genel Başkan adayı Hüseyin Ergün, konuşmasında kurultayın amacının solda büyük birliği oluşturmak olduğunu kaydederek, "Bugün partimiz bu zihni yaratmıştır. Biz de bu partiyi yüceltmekle görevliyiz. Aklımızdan bu partiyi kapatmak ya da bir yere yamamak geçmemelidir" dedi.

Türkiye solunda ilk kez bir büyük sol partide birleşme iradesinin geliştiğine dikkat çeken Ergün, Türkiye'nin siyasal yelpazesinin sol tarafının boş olduğunu, bu kurultayın görevinin de bu boşluğu doldurmak olduğunu söyledi.

"Kurumsal kimlikler üzerinden solun birlikteliğini savunuyorum"

Diğer Genel Başkan adayı Recai Ersoy da, SHP'nin yoluna inanarak, güvenerek devam edeceğini, halkın buna inandığını ifade ederek, "Ben solun birlikteliğini savunurken bunun kurumsal kimlikler üzerinden yapılması gerektiğini düşünüyorum. SHP'ye büyük bir görev düşüyor. Halkın bize ihtiyacı var; ancak eylemlerimiz söylediklerimize uygun olmalı. Önce biz bu faşist 12 Eylül Anayasası'nı değiştirmeliyiz. Öncelikle 301'inci maddenin mutlaka kaldırılması gerektiğini söyleyeceğiz" diye konuştu.

"İki şehit hep aynı cennette buluşacak"

Aynı zamanda HEP Eski Genel Başkanı ve TBMM Eski Başkanvekili de olan Fehmi Işıklar ise bugün kurultayda SHP'nin dimdik ayakta olduğunun görüldüğünü kaydederek, SHP'nin kapanma tereddüdünü hep birlikte aşacaklarını söyledi. Konuşmasında ekonomik kriz ve işsizliğin yanı sıra "kürt" sorununa da değinen Işıklar, şöyle devam etti:

"Biz SHP ve HEP ortaklığında bunu aşmaya çalıştık. Erdal İnönü ışığı bol olsun onun kürt sorunu projesi büyük bir projeydi. Ben HEP'te kalsaydım 'hep' başkandım. Ama ben kürt sorununun bu ortamda çözüleceğine inandım ve SHP'ye geçtim. Kürt genci de Türk genci de askerde, iki şehit hep aynı cennette buluşacak. Bu empatiyi uygulamak, Türk insanına yaymak zorundayız. Bu çatışmadan hiçbir karımız yok."

Işıklar, arkadaşlarının arzusu üzerine genel başkanlığa adaylığını koyduğunu belirterek, "Bu samimiyet CHP'de yok. Solda büyük buluşma için elimden gelen her şeyi yaparım. İlla genel başkan olamama gerek yok. Yoldaşça kardeşçe hep birlikte çalışacağız" dedi.

Öte yandan, SHP'lilerin tamamını doldurduğu kurultay salonunda Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve ÖDP İstanbul milletvekili Ufuk Uras da katıldı. SHP Kurucu Genel Başkanı Murat Karayalçın ise kurultaya katılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler