İzler AKP'yi gösteriyor

Malvarlıklarına tedbir konulmasında etkili olan Kanal 7'nin içinin boşaltılmasında payına 2.8 milyon TL düşen Ahmet Hüküm'ün, Bakan Atalay'la ticari ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Atalay, 2002 yılında bakan olduktan kısa bir süre sonra bir şirketteki hissesini Karaman'ın ortağı olan Ahmet Hüküm"e satmış.

Yayınlanma: 07.06.2009 - 12:34
Abone Ol google-news

Türkiyedeki Deniz Feneri soruşturmasında aralarında RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karamanın da bulunduğu 18 kişinin malvarlığına tedbir konulmasında özellikle Kanal 7nin içinin boşaltılması önemli rol oynadı. Söz konusu hisse operasyonunda Karamanın yanı sıra Kanal 7nin ortağı Ahmet Hükümün payına da 2 milyon 800 bin TL düştü. Söz konusu bu isimle AKP hükümetinin önemli isimlerinden İçişleri Bakanı Beşir Atalayın ticari ilişkisi var. Atalay, 2002 yılında bakan olduktan kısa bir süre sonra bir şirketteki hissesini Karamanın ortağı olan Ahmet Hüküme satmış. Atalayın 2002 yılında Hükümden aldığı para 200 milyon liraydı.

Almanyadaki Deniz Feneri e.V davasının ardından Türkiyede üç yönlü bir soruşturma yürütülüyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yanı sıra MASAK ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Deniz Feneri kapsamında soruşturma yapıyor. Bu süreçte ilk somut gelişme Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine geldi ve 18 kişinin malvarlığına tedbir konuldu. Bu kararda şirket bölünmesi ile Kanal 7nin içinin boşaltıldığı iddiası etkili oldu.

Deniz Feneri e.V davasıyla aynı döneme denk gelen tarihlerde Kanal 7nin yayıncısı Yeni Dünya İletişim AŞ 14 milyon 600 bin TL olan sermayesini yüzde 97.2 oranında azaltarak 403 bine indirdi. Bir yıl önce 2007de sermayesini 8.6 milyon TLden 14.6 milyon TLye çıkaran Yeni Dünyanın (Deniz Feneri e.V iddianamesinde adı en çok geçen şirket) bir yıl sonra sermayesini tamamen eritmesi şirketin içinin boşaltılması olarak yorumlanmıştı.

Deniz Feneri e.V davasının ardından kesinleşen sermaye indiriminden mallarına tedbir konulan isimler Zekeriya Karamana 5.1 milyon TL, Mustafa Çelike 3.5 milyon TL, İsmail Karahana 2.8 milyon TL düştü.

Kanal 7nin küçültülmesi operasyonunda Ahmet Hükümün payına da 2 milyon 800 bin TL düştü. Aynı zamanda Çelikin kayınbiraderi olan Hükümle; Bakan Atalayın yolları 2002 yılında ticari bir işlemde kesişti. Atalay, Yimpaş şirketi ANAR Sosyal Araştırmalar Merkezinin başındaki isimdi. AKP için kamuoyu araştırmaları yapan Yimpaş şirketinde Atalay hem yönetici hem de pay sahibiydi. Atalay, ANARdaki 200 milyon liralık, yüzde 0.4lük hissesini, 3 Kasım 2002 seçimlerinde AKP tek başına iktidar olunca kurulan 58. hükümette devlet bakanı olduktan sonra 12 Aralık 2002 tarihinde Ahmet Hüküme sattı.

Bu süreçte Kanal 7nin yayıncısı Yeni Dünya İletişim AŞ; Ocak 2009da başında Akmanın bulunduğu RTÜKün onayıyla yayıncılık kütüğünden çıkarıldı. Kanalın yayın hakları Hayat Görsel Yayıncılık AŞye geçirildi. Atalayın ticari ilişkisi olduğu Hüküm aynı zamanda Hayat Görselin eski adı Yeni Pasifik İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin de Karaman, Çelik ve Karahanla birlikte ortağıydı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler