Bağış'tan Baykal'a çağrı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Artık Türkiye askeri darbeler sonrası başbakanların asıldığı, 10 yıl önceki gibi şiir kitabındaki şiirleri okuduğu için büyükşehir belediye başkanlarının cezalandırıldığı, Dostoyevski'nin kitaplarının yasaklandığı bir ülke değil'' dedi. Bağış, CHP Lideri Baykal'a da Anayasa değişikliği için çağrıda bulundu.

Yayınlanma: 07.06.2009 - 18:52
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AKP Diyarbakır İl Başkanlığı'nca parti binasında düzenlenen ''Siyaset Akademisi''nde yaptığı ''AB ve Müzakere Süreci'' konulu konuşmasında, AB'nin 6 ülkenin kurduğu ve 27 üyesi olan bir birlik olduğunu söyledi.

AB üyesi ülkelerin dünya ticaretinin yüzde 20'sini karşıladığını belirten Bağış, şöyle konuştu:
''Şu anda AB Parlamentosu seçimi yapılıyor. Şu anda nüfusa göre en çok üyesi bulunan ülke Almanya'dır. 20-30 yıl sonra nüfus artış oranına göre AB'ye girecek Türkiye'nin üye sayısı Almanya'dan fazla olacaktır. Türkiye'nin AB'ye başvurusu ilk olarak 1959'da rahmetli Adnan Menderes tarafından yapılmıştır. Bazı ülkelerin başvurusu 3-5 yıl sürüyor. Bizim 50 yıl sürmüş. İlk 45 yılda havanda su döverken, kimileri (AB'nin yolu Diyarbakır'dan geçiyor) deyip Diyarbakır'a yatırım bile yapmadan hedefi saptırırken müzakere için neler yapmak gerekir diye kafa yormamış, AK Parti olarak biz 45 yılda yapılamayanı 2 yılda yaptık.''

Türkiye olarak gerekli reformları yaparak AB'yi müzakereyi başlatmaya mecbur bıraktıklarını ve bunun için gerekli zemini oluşturduklarını vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Artık Türkiye askeri darbeler sonrası başbakanların asıldığı, 10 yıl önceki gibi şiir kitabındaki şiirleri okuduğu için büyükşehir belediye başkanlarının cezalandırıldığı, Dostoyevski'nin kitaplarının yasaklandığı bir ülke değil. DGM'ler lağvedildi. YÖK ve TRT yasaları değiştirildi. 2002-2004 arasında yoğun reform yapıldı. Türkiye daha çok demokratikleşti. Brüksel zirvesinde önümüze Kıbrıs ile ilgili diretilmek istenen şartlara karşı Başbakan, yumruğunu masaya vurdu ve sorunu çözdü. Türkiye'ye müzakere başlama süreci verildi. Müzakerenin en önemli 3 ayağı siyasi kriterler, ekonomik kriterler ile sivil toplum ve tanıtım diyaloğudur. (Türkiye için AB süreci yavaşladı) diyorlar oysa, 2009'a hızlı bir giriş yaptık, 400 sayfalık ulusal programımız yayınlandı.

Nazım Hikmet'in vatandaşlığını yaptık. Daha önce bu ülkeden sosyal demokrat iktidarlar geçti, şair başbakan geçti kimse bunu yapmadı. Kadın-erkek eşitliği için gerekli çalışmalar yapıldı ve bir komisyon kuruldu. Çevre Antlaşması'nı imzaladık. TRT 6'nın yayına başlamasını sağladık. Bugün bizim vatandaşımız anladığı dilden bir yayın izlediği için ülke bölünüyor mu? Tam aksine güçleniyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Alevi açılımı yapılıyor. GAP Bölgesi'ne yaklaşık 500 milyon avroluk ek fon aktarıldı. Başbakan yine haziran sonunda kararlılığını göstermek için Brüksel'e gidecek.''
 

Anayasa değişikliği

Bağış, Türkiye'nin yapması gereken en önemli çalışmanın Anayasa değişikliği olduğunu belirtti. Yakın dönemde Anayasa değişikliği yapmayı hedeflediklerini anlatan Egemen Bağış, şunları söyledi:

''Askeri darbeden sonra hazırlanan bir Anayasa ile asgari demokrasi olur. Bu Anayasa ile AB'ye girmek hayal olur. Bu çerçevede muhalefet lideri Deniz Baykal'a buradan, Diyarbakır'dan seslenmek istiyorum. Gelin bu Anayasa değişikliğini beraber yapalım. Başbakanın talimatıyla Deniz Baykal, Devlet Bahçeli, Ahmet Türk ve diğer siyasi parti temsilcileriyle AB'ye destek konusunda görüşmeler yaptık. Eğer bu konuda ciddiyseler, gelsinler herkesin ihtiyacına, Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek Anayasa hazırlayalım. Anayasa değişikliği deyince kaçmak kimseye, Türkiye'ye yakışmıyor.

Anayasa'nın yanı sıra mahkemelerin hızlı karar vermesi için yargı reformu gerekiyor. Bunun çalışmaları içindeyiz. Herkes siyasi partiler yasasından rahatsız. Gelin siyasi partiler yasasını değiştirelim. Kamu denetçiliği kurumu kuralım. Bunu hazırladık, Anayasa Mahkemesi'nden geri geldi. Önce Anayasa'nın değişmesi gerektiği bildirildi. Yolsuzlukla mücadele yasası için de çalışmalarımız devam ediyor.''
 

"Hiçbir lider sonsuza kadar o koltukta oturmayacak"

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ilk baştan beri Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu bildirdiğini vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Geçen Paris'e gittim. Elçilikteki duvarda gördüm. Paris'e atadığımız ilk temsilcimizi 1400'lü yıllarda ilk sefirimizi atamışız. 600 yıllık resmi ilişkilerimiz var. Bu sürede ilişkilerimizin çok iyi olduğu ve kötü olduğu dönemler var. Ama kesin olan bir şey var ki ilişkilerimiz devam etmiş. Bu süre içinde ne liderler gelmiş ne liderler gitmiş. Hiçbir lider sonsuza kadar o koltukta oturmayacak. Siyasi istismar yapıyor olabilirler, Avrupa'daki seçimlere bir takım mesajlar veriyor olabilirler. Ama AB'nin birçok sorunu Türkiye olmadan çözülemez.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler