"AB, Müslüman bir ülkeyi kabul edebilir"

Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Poul Nyrup Rasmussen, Türkiye'de özgürlük konusunda temel problemlerin olduğunu, modernleşmeye, reformlara devam etmesi gerektiğini vurgularken "AB Müslüman bir Türkiye'yi kabul edebilir" dedi.

Yayınlanma: 08.06.2009 - 07:05
Abone Ol google-news

Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Poul Nyrup Rasmussen, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları ve Türkiye AB ilişkileriyle ilgili ABHaber'e bir mülakat verdi.

Seçimlerde sağın güçlenmesinin dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğuna işaret eden Rasmuusen, AP'de Sosyalist grubun koltuk kaybetmesini "çok daha fazla çalışmalıyız" şeklinde değerlendirdi.

"Avrupa, Hıristiyan olmayan bir ülke olan Türkiye'yi AB'ye kabul etmeye hazır mı?" sorusuna "Bence edebilir ancak anlamamız gereken şu, bu Türkiye'ye ve bize bağlıdır" dedi. Rasmussen söyle devam etti:
"İki tarafta karşılıklı olarak taleplerini belirtmeliler ve kendi değerlerimiz konusunda Türkiye'ye şunu söyleyebiliriz: 'Lütfen modernleşmeye devam edin, hapishanelerde, yargıda ya da kadın-erkek eşitliği gibi konularda temel demokratik değerlere saygı duyun. Herkes Türkiye'nin her yerinde eşit şartlara ve haklara sahip olabilmelidir".

Rasmussen, özgürlük konusunda Türkiye'de temel problemlerin olduğunu belirterek "Türkiye'nin bu problemleri, biz ne zaman ve nasıl diye tartışmaya başlamadan önce halletmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Rasmussen şunları söyledi:
"Benim Türkiye'ye mesajım şöyle: Size saygı duyuyoruz, büyük bir ulussunuz, görkemli bir kültüre ve köklü bir tarihe sahipsiniz. Sizinle daha yakın ilişkiler kurmak istiyoruz, gelecekte reformları tamamlayacağınıza söz verin biz de Avrupalı vatandaşlarımızı ortak bir geleceğe sahip olacağımıza ikna edelim.
Bu kapıları kapamakla alakalı değil. Bu kapıları açmakla ilgili, demokratik ve insani açıdan karşılıklı taleplerimizi dile getiriyoruz. İlerlemeyi ancak böyle kaydedebiliriz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler