Sağlık Bakanı Akdağ'dan 112 çağrısı

Sağlık Bakanı Akdağ, acil durumlarda ambulans çağrılması gerektiğini vurguladı. Bakan Akdağ, ''112, amacı dışında aranmamalı. Bunun engellenmesi için mevcut önlemler dışında başka tedbirler de alacağız. İşin hukuki tarafını geliştiriyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 24.08.2008 - 10:23
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yurttaşların acil ve ağır vakalar için mutlaka ambulans çağırması gerektiğini belirterek, ''Ancak, hala ambulans gerektiren vakaların yarısına, hatta bazı şehirlerde yarısından daha azına ambulans çağrılıyor'' dedi.
Bakan Akdağ, yurttaşların 112 acil servisini kullanmaları konusunda hala istedikleri noktada olmadıklarını ifade etti.
Yaralanma, kaza ya da kimi hastalıklarda yapılacak acil müdahalenin yaşamsal önem taşıdığını ve bunun uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Akdağ, bireysel çabalarla yapılan müdahalenin yanlış sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulundu.
Akdağ, vatandaşların acil olduğunu hissettikleri durumlarda, vakit kaybetmeden 112'yi aramaları ve hastanın sağlık durumu hakkında olabildiğince detaylı bilgi vermeleri gerektiğini söyledi.
112 personelinin, arayan kişiyi sorularıyla yönlendirdiğini anlatan Akdağ, ''112'deki arkadaşlar, sorularıyla hastanın sağlık durumu hakkında bilgi ediniyor ve buna göre yapılması gerekenleri iletiyor. Ambulansın çağrılması gerekiyorsa da hemen aracı olay yerine yönlendiriyor'' diye konuştu.
112 acil hattının, gereksiz görüşmelerle meşgul edilmemesi gerektiğini ifade eden Akdağ, alınan önlemlere rağmen uygunsuz telefonlar geldiğini kaydetti. Akdağ, ''112, amacı dışında aranmamalı. Bunun engellenmesi için mevcut önlemler dışında başka tedbirler de alacağız. İşin hukuki tarafını geliştiriyoruz'' dedi.
''Burası gereksiz arandığında, bir başka vatandaşın hukukunu ihlal etmiş oluyorsunuz'' uyarısında bulunan Akdağ, 112'nin amacına uygun olarak hizmet edebilmesi için vatandaşların da en az sağlık personeli kadar hassas davranması gerektiğini bildirdi.
Akdağ, ''Ambulansların, Türkiye genelinde vakalara ilk 10 dakika içinde ulaşma oranı yüzde 90'nın üstünde. Bu oran, uluslararası bir standarttır'' bilgisini verdi.
Ambulansların, özellikle İstanbul başta olmak üzere kalabalık ve büyük şehirlerde trafikte sıkışabildiğini ifade eden Akdağ, İstanbul'da ilk 10 dakika içinde vakaya ulaşma oranının yüzde 80'lerde olduğunu söyledi.
Akdağ, sürücülerden ambulanslara yol vermeleri çağrısında bulunarak, ''Özellikle otobanlarda ve kalabalık yollarda emniyet şeridinin ihlal edilmemesi'' gerektiğine dikkat çekti.
Akdağ, göreve geldiklerinde, 112 ambulanslarının Türkiye genelindeki çıkış noktası sayısının 480 civarında olduğunu belirterek, ''Şimdi ise bu sayıyı bin 300'lere yaklaştırdık. İstanbul'da bu sayı 40'ların altındaydı, bugün 150'ye yakın çıkış noktası var'' diye konuştu.
112 acil ambulans hizmetinin Türkiye genelinde tüm kırsala hizmet vermeye başladığını ifade eden Akdağ, şunları söyledi:
''Göreve geldiğimizde köylere verilen hizmet oranı yüzde 10 iken, bugün bu oran yüzde yüze çıkmış durumdadır. Yani köyde yaşayan bir kişi acil bir durum halinde 112'ye telefon açtığında, ekip, bilgileri aldıktan sonra olay yerine gidecek ve hastayı uygun bir merkeze götürecektir. Bir diğer hizmetimiz de kırsal bölgelerde olay yerine ulaşmada sıkıntı çekilebildiği için kar paletli araçlar alındı. Bu araçlar sayesinde, en kısa sürede hastaya ulaşılıyor''
Akdağ, şu an 70'in üstünde kar paletli ambulans bulunduğunu, bu yıl 50 tane daha alınacağını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler