Teftiş kurullarını kaldırma girişimi yine gündemde

Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı döneminde Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nu veto etmesi üzerine hükümetin parça parça işleme sokmaya çalıştığı "Teftiş Kurulları'nın Kaldırılması" uygulaması, Tarım ve Gıda Bakanlığı'nın kuruluş yasa tasarısıyla yeniden gündeme geldi.

Yayınlanma: 08.06.2009 - 09:51
Abone Ol google-news

Teftiş Kurullarını kaldırıp, yerine iç denetim mekanizmasını getirmek isteyen, ancak eski Cumhurbaşkanı'nın Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nu veto etmesiyle başarıya ulaşamayan hükümet, Teftiş Kurulları'nın parça parça kaldırılması yönünde girişimlerini sürdürüyor. Önceki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Tarım ve Gıda Bakanlığı'nın kuruluşuyla ilgili yasa tasarısında benzeri bir girişimde bulunan hükümet, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda bulunan Teftiş Kurulu'nu kaldırmaya hazırlanıyor.

Hükümetin bu girişimi tarımda "denetimin bağımsızlığı ve etkinliğini önemli ölçüde aşılmasına" neden olacağı ifade edilirken, IMF'nin son 6 yıldır gündeminde tuttuğu Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu ile Hesap Uzmanları Kurulu'nun birleştirilmesi yönündeki baskısını da son dönemde arttırdığı belirtiliyor.

Bu zamana kadar Maliye kökenli bakanların iş başında olması nedeniyle, birleşme sıcak bakılmamış, bu nedenle hayata geçirilememişti.


Teftiş Kurullarının kaldırılması Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nda gündeme gelmişti

Teftiş Kurullarını kaldırılmasıyla ilgili düzenleme AKP Hükümeti tarafından Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nda gündeme getirilmişti. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi Yasası'yla iç denetim mekanizması yasal zemine kavuşsa da, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nu veto etmesi üzerine Teftiş Kurulları'nın kaldırılması hayata geçirilememişti. Bunun üzerine hükümet kamuda gerçekleşen yeni yapılanmalar ve daha sonra çıkarılan çeşitli kanunlarla kurumlar bünyesindeki teftiş kurulları tek tek kaldırılmaya çalışılmıştı.

Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu'nu kaldırılması, Gelirler Kontrolörlerini Daie Başkanlığı'na dönüştürülmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kuruluşu sırasında Teftiş Kurulu'nun daire başkanlığı konumuna getirilmesi bu girişimlerden bir bölümünü oluşturuyor. Bakanlık düzeyindeki bir girişim ise Çevre ve Orman Bakanlığı'nın birleşmesi sırasında denenmiş, ancak başarıya ulaşamamıştı. Şimdi de benzeri bir girişim Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Tarım ve Gıda Bakanlığı'na dönüştürülmesi sırasında gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre hükümet parça parça Teftiş Kurulları'nı kaldırma girişimcilerini sürdürecek. Kamu Yönetimi Temel Yasası'nın yeniden gündeme getirilmesi Hükümetin gündeminde bulunmuyor.

 

Teftiş Kurulu kaldırılacak

Geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Tarım ve Gıda Bakanlığı'yla ilgili tasarı, Teftiş Kurulu'nun kaldırılmasını öngörüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda benzer ve birbirini tamamlayan hizmet üreten birimleri birleştirilmesini öngören tasarı, Bakanlık Teftiş Kurulu'nu kaldırıp hizmet birimlerinde denetim gruplarının oluşturulmasını öngörüyor.

Tasarı, taşradaki araştırma enstitüleri ve laboratuarların sayısını azaltılırken, kurumda yeniden yapılandırmayı gündeme getiriyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndaki 15 birim 10'a düşürülürken, 25 genel müdür yardımcısı kadroları kaldırılıyor. 187 şube müdürlüğünün ve 119 adet il müdür yardımcılığı ile araştırma enstitüsü müdür yardımcılığı (12 kadro) kaldırılacak.

Bakanlığın benzer ve birbirini tamamlayan hizmet üreten birimleri birleştirilecek. Böylece büyük ölçüde kadro israfı önlenmiş alacak. Bunun beraberinde getirdiği bir kısım harcamalar da ortadan kaldırılacak. Tasarı, ayrıca Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nü de kaldıracak.
 

"Aşama aşama hayata geçirecek"

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Kamu Yönetimi Temel Kanunu'yla Teftiş Kurulları'nı kaldıramayan hükümetin, kamu yönetiminde attığı her adımda bunu parça parça hayata geçirdiğini belirtti. Daha önce Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu'nun kaldırıldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, "Ardından Gelirler Kontrolörlerini Daire Başkanlığı'na dönüştürdüler. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda Teftiş Kurulu daire başkanlığı düzeyine indirildi. Hükümet bunu aşama aşama hayata geçirecek" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler