İsrailliler Obama'dan hoşnut değil

İsrail'de yapılan bir ankete göre İsrailliler ABD Genel Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu politikalarından memnun değil.

Yayınlanma: 08.06.2009 - 13:09
Abone Ol google-news

Yedioth Ahranot gazetesinin sponsorluğunda, Dahaf Enstitüsü tarafından, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'deki konuşmasının ardından 501 İsrailli yetişkin arasında yapılan kamuoyu araştırmasına göre, araştırmaya katılanların yüzde 53'ü, Obama'nın ortaya koyduğu politikaların İsrail için iyi olmadığı görüşünü dile getirdi. Sadece yüzde 26'lık grup, politikaların iyi olacağını belirtirken, bunların dışındakiler ise bir fikir beyan etmedi.

Katılımcıların yüzde 51'i, Obama'nın İsrail'in güvenliğinden çok, Filistinlilerin devlet olma talebini dikkate aldığını düşünüyor. Bu soruya cevap verenlerin sadece yüzde 22'si, Obama'nın İsrail'in güvenliğini ilk sıraya aldığı inancını taşıyor.

Obama'nın dile getirdiği yeni Ortadoğu politikalarından hayal kırıklığı duyulup duyulmadığı sorusuna ise yüzde 51'lik grup "evet" cevabını verdi. Bu soruya "hayır" diyenler ise yüzde 41 düzeyinde kaldı.

Kamuoyu araştırmasına katılanların yarısı, İsrail ile ABD arasında görünürdeki ihtilaf için ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu birlikte suçladı. Yüzde 28'i bunun suçunu sadece Obama'ya, yüzde 16'sı da sadece Netanyahu'ya yükledi.

Başbakan olarak Binyamin Netanyahu'nun şimdiye kadarki performansını onayladığını söyleyen İsraillilerin oranı yüzde 47 olurken, onaylamadığını belirtenlerin oranı yüzde 45. Ancak sadece ABD ile ilişkiler açısından aynı soru sorulduğunda yüzde 47'si hoşnutsuzluğunu bildirirken, yüzde 34'ü ise onayladığını ifade etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 56'sı ise Netanyahu'nun Obama'nın taleplerine cevap vermesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Buna rağmen, yüzde 50'lik bir grup, Netanyahu'nun Filistin devletinin kurulmasına izin vereceğine inanmazken, ancak yüzde 44'lük bir grup buna inandığını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon