Memur-Sen'den KESK'e tepki

Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin üçüncü turu yarın yapılacak. Üçüncü turda mali konular ele alınacak. KESK’in toplu görüşmeleri protesto ederek ilk günden masayı terk etmesi üzerine, kamu çalışanlarını yarın yapılacak toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen temsil edecek.

Yayınlanma: 24.08.2008 - 10:11
Abone Ol google-news

Yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin üçüncü turu yarın yapılacak. Yarınki toplantıda mali konular ele alınacak. Toplu görüşmelerin ilk turunda KESK’in masayı terk etmesi üzerine, Kamu-Sen ve Memur-Sen memurları temsil edecek. Toplu görüşmelerin yarın yapılacak üçüncü turunda öncelikli olarak “mali ve sosyal haklar” gündeme gelecek. Toplantıda ayrıca , “geçmiş yıllar ilişkin mutabakat altına alınan konular”, “çalışma şartlarının iyileştirilmesi”, “her statüdeki personelin sorunu, özelleştirme uygulamasından kaynaklanan sorunlar”, “hizmet kollarının sorunları” ve çok tartışılan ”sendikal ve demokratik haklar” olmak üzere ilk toplantıda belirlenen diğer gündem maddeleri masaya yatırılacak. 30 Ağustos’ta sona erecek toplu görüşmelerde anlaşılmaması durumunda sendikalar Uzlaştırma Kurulu’na başvuracak. Uzlaştırma Kurulu ise tavsiye niteliğindeki karanını Bakanlar Kurulu’na bildirecek. Memur maaşlarında son sözü ise Bakanlar Kurulu söyleyecek.
15 Ağustos’ta başlayan toplu görüşmeler bu sene sendikalar arasında gerginliğe yol açtı. Diğer sendikaların, Kamu-Sen ve Memur-Sen’in masadan kalkmaları yönündeki çağrılarına Kamu-Sen sert yanıt verdi. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, masadan kalkmaları halinde bir daha masaya oturmayacaklarını, yollara çıkacaklarını söyledi. Öte yandan hükümetin toplu görüşmelerin başlamasının ardından ek ödemeleri açıklaması da toplu görüşmelerde memurun elini zayıflattığına yönelik eleştirilere neden olmuştu.

Kamu-Sen ve Memur-Sen'in talepleri

Kamu-Sen, taban aylıklarında 100 artı 100 YTL’lık artış talep ederken, maaşlara da yüzde 5 artı 5 zam yapılmasını istemişti. Ayrıca, sendikalı kamu çalışanına brüt asgari ücretin bir bölü oniki tutarında sendika ikramiyesi ödenmesini de talep etmişti. Sosyal yardımları, giyim, ulaşım, yiyecek yardımlarını da pazarlık konusu olarak gündeme getirmişti. Enflasyon artı ortalama büyümeden pay istemiyle masaya oturan Memur-Sen ise en düşük memur maaşının bin 301 YTL olmasını, çalışanlardan alınan vergi oranlarının 5 puan indirilmesini, 5 YTL olan örgütlük ödeneğinin de kaldırılmasını, 970 bin kişi için 25.7 YTL toplu görüşme primi, eş yardımlarının 121 YTL’ye çıkarılmasını, çocuk yardımında iki çocuk sınırlamasının kldırılarak, 26 YTL çocuk yardımı ödenmesini talep etmişti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Sami Evren'in, toplu görüşme masasıyla ilgili sözleri; edebi, haddini aşan sözlerdir'' dedi.
Gündoğdu,  düzenlediği basın toplantısında, KESK Genel Başkanı Sami Evren'in, toplu görüşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirdi.
''Sendikacıların kendi alanlarıyla ilgili yalan söylememe meziyetini taşımaları gerekir'' görüşünü ifade eden Gündoğdu, sendikacılık anlayışları gereği KESK'in üslubuna inmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
''Yalan beyanı düzeltmek için bazı açıklamalar yapma ihtiyacı duyduğunu'' ifade eden Gündoğdu, söylendiğinin aksine toplu görüşme primi ve sendika aidatı konusunun henüz oturumlarda masaya gelmediğini ifade etti.
Görüşmelere katılan konfederasyonların, masada sadece 'toplu görüşme primi yapılıyormuş' gibi gösterildiğini anlatan Gündoğdu, şöyle devam etti:
''Şimdi sormak lazım; KESK toplu görüşme sürecinin ilk 4 yılında bu masaya oturmadı mı? O zaman o ilk 4 yıl KESK, üyelerini aldattı. Sayın Evren, 'toplu görüşme masasının meşru olmadığını' ifade ediyor. Kendi üyelerinin de tüm alacakları bu masadan elde edilecek kazançlara bağlı değil mi? O zaman bu, kendilerinin de meşru olmadığını göstermez mi? Sami Evren'in, toplu görüşme masasıyla ilgili sözleri; edebi, haddini aşan sözlerdir''
Gündoğdu, toplu görüşme primiyle ilgili düzenlemeyi, sendikal çatı altında örgütlenen tüm memurlar için istediklerini vurgulayarak, ''Biz de toplu sözleşmeli, grevli çalışma hayatı yasası istiyoruz ama bunun yolu masayı terk etmekten geçmiyor. 'Masaya oturmam' diyerek, kan kaybeden örgütünü ayakta tutamazsın. Bu şekilde gündemde kalmak sendikacılık değildir. Sendikacılık bindiğin dalı kesmemektir. Kan kaybetmemek için sağa sola sataşma anlayışı çoktan iflas etmiştir'' diye konuştu.
Konfederasyonun toplu görüşme masasına sunacağı talepleri de anımsatan Gündoğdu, ek ödeme uygulamasının ardından maaşı, amiri olduğu memurların altında kalanlar için ''makam tazminatı'' adı altında yeni düzenleme yapılmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler