Karne hediyesi alınmalı mı?

Okulların kapanmasına az bir zaman kala velileri çocuklarına sözünü verdikleri karne hediyesi seçimi telaşı sararken, uzmanlar, anne ve babaları çocuklarını karne hediyesine alıştırmaması konusunda uyarıyor.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 07:36
Abone Ol google-news

Karnelerin alınmasına az bir zaman kala veliler çocukları için alacakları karne hediyesine kara vermeye çalışırken yetkililerden bu konuyla ilgili açıklamalar gelmeye başladı. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Arıcak, okumanın, öğrenmenin hediye karşılığında olmayacağının anne ve babalar tarafından çocuklara küçük yaşta kavratılması gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Arıcak, çocukların anne - babalarının yanlış teşvikiyle sınıflarını bir hediye karşılığında geçmeye alıştıklarını, öğrenmek ya da gelişmek için değil asıl amaçları olan bir nesneye (oyuncak, bilgisayar, play station, bisiklet, telefon vb.) sahip olmak için sınavlara hazırlandıklarını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Arıcak, ''Anne ve babaların hediye karşılığı öğrenme veya sınıf geçmeye alıştırmaları, öğrencinin gelişimi için de uygun değil. Bazı aileler bu alışkanlıklarını çocukları üniversiteye başlayıncaya kadar sürdürüyorlar. Bu da çocukta 'sahip olmak' temelli bir alışkanlık geliştiriyor'' dedi.

Çocuklara öğrenmenin doğal bir eylem ve ömür boyu devam eden bir süreç olduğunun öğretilmesi gerektiğini belirten Arıcak, şunları kaydetti:

''Günümüzde öğretmenler de dahil gerçekten isteyerek ve öğrenmeyi arzulayarak okuma oranı ciddi oranda düşmüştür. Çocuklara öğrenmenin doğal bir eylem olduğunu öğretmemiz lazım. Anne babalar çocuklarını karne hediyesine alıştırmamalılar. Öğrenme sonucunda gerçekleşen haz ödül olmalı, yoksa alınan hediyeler değil. Aileler elbette ki çocuklarına hediye alacaklar, ama bu okulla ilgili bir koşula bağlı olmadan gerçekleşmeli.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler