12 yıl ağır ceza alan gazeteciler için 'af' çağrısı

Kuzey Kore'ye kaçak girdikleri gerekçesiyle 12 yıl ağır cezaya çarptırılan 2 Amerikalı gazetecinin aileleri çocuklarının affedilmesini istedi. Konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama yönetimininKuzey Korelileri ikna edecek olası her yaklaşımı ele aldığını söyledi.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 07:53
Abone Ol google-news

Kuzey Kore'de 12 yıl ağır çalışma cezasına mahkum edilen 2 Amerikalı gazetecinin aileleri, çocuklarının affedilmesini istedi.

Laura Ling ve Euna Lee'nin aileleri tarafından yapılan ortak açıklamada, ABD ve Kuzey Kore hükümetlerinin 2 gazetecinin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varabilecekleri konusunda umutlarını korumaya devam ettikleri belirtildi.

Açıklamada aileler, Kuzey Kore hükümetinden Laura ve Euna'ya merhamet göstermesini ve ailelerinin yanına dönmesine izin vermesini istediklerini kaydettiler.

Kızlarının sağlığı konusundaki endişelerini de dile getiren aileler, 32 yaşındaki Ling'in ülseri olduğunu, Lee'nin 4 yaşındaki kızınınsa annesinin yokluğu nedeniyle acı çektiğini ifade ettiler.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Obama yönetiminin iki kadın gazetecinin bırakılıp evlerine dönebilmelerini sağlamak için Kuzey Korelileri ikna edecek olası her yaklaşımı ele aldığını söyledi.

Clinton, gazetecilerin davası ile Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin birbirinden ayrı iki konu olduğunun da altını çizdi.

Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili de New Mexico Valisi Bill Richardson ile eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un, gazetecilerin bırakılmasına ilişkin müzakere yapacak özel temsilcinin atanması dahil atılacak olası adımlarla ilgili olarak Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olduklarını söyledi.

1990'larda Kuzey Kore'nin elindeki Amerikalıları bırakmasında yardımcı olan Richardson ise Obama yönetiminin istediği her şeyi yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Çin-Kuzey Kore sınırında 3 ay önce tutuklanan Ling ile Lee, dün 12'şer yıl ağır çalışma cezasına çarptırılmıştı.

Kore yüksek mahkemesinde 4 Haziran'da görülmeye başlanan davada, Al Gore'un "Current TV"si için çalışan Amerikalı televizyon muhabirleri Ling ile Lee, Kuzey Kore'ye yasa dışı yollardan girmekten ve Kuzey Kore ulusuna karşı "ağır suç" işlemekten suçlu bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler