Sigara kısırlık yapıyor

İnönü Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, çevresel sigara dumanına maruz kalmanın çocuklarda testis fonksiyon bozukluğuna yol açtığı tespit edildi.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 08:55
Abone Ol google-news

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Abdurahman Karaman, yaptığı açıklamada, sigaranın kısırlığa yol açtığının klinik araştırmalarda ortaya çıktığını söyledi.

Doç. Dr. Abdurahman Karaman, tütün ürünlerinin yanan uçlarından çıkan ve bunları tüketen kişilerin solunum yollarından bıraktıkları dumana ''çevresel sigara dumanı'', sigara içmediği halde bu dumanın solunulmasına ise ''pasif sigara içiciliği'' denildiğini belirtti.

Sigara ve sigara dumanınındaki 4 binden fazla kimyasal maddenin vücutta tüm organ sistemleri için zararlı etkilere sahip olduğunu, sigara içmenin, erken ölümlerin ve önlenebilir hastalıkların önemli bir sebebi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Karaman, çevresel sigara dumanına maruz kalmanın da önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu ifade etti.

''Çocuklar sigara içilen ortamda bulunmamalı"

Doç. Dr. Karaman, pasif sigara içicisi durumunda olan 7–10 yaş grubu çocuklarda çevresel sigara dumanının testis fonksiyonları üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırma yaptıklarını, araştırmada çevresel sigara dumanına maruz kalmanın, çocuklarda testis fonksiyon bozukluğuna yol açtığının biyokimyasal parametrelerle ortaya çıktığını söyledi.
Doç. Dr. Abdurahman Karaman, şunları anlattı:
''Çocuk testisi, yetişkin yaşa kadar gelişimini sürdüren bir organdır. Dolayısıyla çevresel sigara dumanındaki zararlı etkenlerin testislerde yaptığı hasar ve fonksiyon bozukluğu erişkin yaşlarda ortaya çıkabilecek kısırlık nedenlerinden olabilir. Çocuklar, erişkin yaşlarda ortaya çıkabilecek kısırlık ve diğer birçok hastalıktan korumak için sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Çevresel sigara dumanına maruz kalma büyük ölçüde ev ortamında gerçekleştiğinden ailelerin bu konudaki sorumluluğu büyüktür.''

Doç. Dr. Karaman, Türkiye'de erkeklerin yüzde 62,8, kadınların yüzde 24,3 ve tüm toplumun yüzde 43,6'sının sigara içtiğini, Türkiye genelinde üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranının yüzde 23 ile 48 arasında olduğunu, lise öğrencilerinin yüzde 20,1'i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin yüzde 11,7'sinin sigara içtiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler