Obama'nın planı

Londra'da yayımlanan Eş Şark El Evsat gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama, İsrail-Filistin çatışmasını iki yıl içinde sonlandırmayı öngören bir planı İsrail ve Mısır'a sundu.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail-Filistin çatışmasını iki devletli çözüm esasına dayalı olarak iki yıl içinde sonlandırmayı öngören bir planı İsrail ve Mısır'a sunduğu bildirildi.

Londra'da yayımlanan Eş Şark El Evsat gazetesinin İsrail basınına da yansıyan haberine göre, söz konusu plan, Mısır tarafında İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ile Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'e verildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ise plan Washington'a geçen ay yaptığı ziyaret sırasında iletildi.

Taraflardan planla ilgili yanıtlarını mümkün olduğu kadar çabuk vermeleri istenirken, Netanyahu için 6 haftalık bir süre tanındı. Plan önerisini çok ciddiye alan Mısır yönetiminin, bu planın önündeki en büyük engeli Filistin'deki iç mücadele olarak gördüğü belirtildi. Bu nedenle Kahire, çeşitli Arap ülke liderleriyle müzakerelerden sonra Filistinliler arasındaki iç çekişmeye bir an önce son vermek amacıyla her türlü çabayı gösterme kararı aldı.

Haberde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da girişimle ilgili bilgilendirildiği, Abbas'ın Ahmed Kurey başkanlığında bir heyeti Kahire'ye gönderdiği, Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'in de görüşmeler için Kahire'ye çağrıldığı ifade edildi.

Kahire'den dönen El Fetihli yöneticilerden Azzam El Ahmed de, Mısır'ın daveti üzerine Meşal'ın birkaç gün içinde Kahire'de olmasının beklendiğini bildirmişti.

Sunday Times gazetesi de bu ay başında benzer bir haber vermiş; İsrail-Filistin barışının iki devlet esasına göre çözümlenmesi için Obama'nın kendisine iki yıllık bir zaman tanıdığını belirtmişti.

Kahire ayrıca, Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarını 17 Haziran'da acil bir toplantıya çağırdı. Üst düzey bir Mısırlı kaynak, gazeteye, Ömer Süleyman ile Meşal arasındaki toplantının bugün geç saatlerde olacağı bilgisini de verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler