TAJEV'den kadınlara ücretsiz muayene

Türk Alman Jinekoloji Eğitim Araştırma ve Hizmet Vakfınca (tajev) hazırlanan ''Sadece Benim İçin'' proje kapsamında çeşitli illerde alanında uzman hekimlerce halka açık oturumlar yapıldı. Projenin Bingöl ayağında 120 kadın ücretsiz muayene edildi.

Yayınlanma: 24.08.2008 - 14:03
Abone Ol google-news

Türk Alman Jinekoloji Eğitim Araştırma ve Hizmet Vakfınca (TAJEV) hazırlanan, ''Sadece Benim İçin'' Projesi'nin ilk ayağı Bingöl'de başlatıldı.
Proje kapsamında, TAJEV heyetindeki uzman hekimlerce, Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nde, 120 kadına ücretsiz jinekolojik muayene, rahim ağzı kanserine ilişkin PAP, simir ön tarama testleri yapıldı ve rahminde miyomu olan bir hasta ameliyat edildi.
TAJEV'in, 22-23 Ağustos 2008'de düzenlediği program çerçevesinde, alanında uzman hekimlerce halka açık oturumlar yapıldı. Oturumlarda, gebelik boyunca yapılması gereken testler, hamilelerde beslenme biçimi, kısırlık tedavisi, adet düzensizliği, jinekolojik kanserler ve bebeğin anne karnındaki gelişim süreci gibi pek çok konuda sunum yapıldı. Ardından dinleyicilerin soruları yanıtlandı.
TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, anne ve bebek ölüm oranının, Bingöl'de batı illerinden çok daha yüksek olduğunu, doğumların çoğunun sağlık ocaklarında ya da ebe ve hemşireler tarafından yaptırıldığını söyledi.
Doğumların hastanede yapılamamasının anne ve bebek ölüm mortalitesini artırdığını ifade eden Ünlü, bölge halkının bu konuda bilinçlendirilmesi, düzenli jinekolojik takibin anne adayı ve doğacak bebek için yaşamsal önem taşıdığının vurgulanması amacıyla projenin ilk ayağının Bingöl'de başlatıldığını kaydetti.
Ünlü, Sağlık Bakanlığı'nın projeye tam destek verdiğini belirterek, daha sonra farklı illerde de yapılacak çalışmalarla projenin devam edeceğini bildirdi.

Hastane NST cihazı yok

Gebelik takibinde, anne karnındaki bebeğin izlenmesini sağlayan ''NST'' cihazının Bingöl'deki tek kadın doğum ve çocuk hastanesinde mevcut olmadığını dile getiren Ünlü, ''Cihaz, bebeğin sıkıntıya girdiğini tespit ederek, hekimi erkenden uyarıyor ve erken tanı konulabilmesini sağlıyor'' dedi.
Ünlü, sağlıklı bir doğumun yapılabilmesi için NST cihazının her doğum ve çocuk hastanesinde mutlaka bulunması gerektiğini belirterek, vakıf tarafından hastaneye bir NST cihazı hediye ettiklerini ve personele bu konuda eğitim verdiklerini kaydetti.

Uzman sayısı taleplere yetmiyor

Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Abdullah Demir de kentte toplam 7 kadın doğum uzmanı olduğunu, bunlardan 5'inin kendi hastanelerinde görev yaptığını söyledi.
Hastanedeki uzman sayısının yeterli olmadığını, gün içinde poliklinikte 1 uzmanın 70-80 hastayı muayene ettiğini ifade eden Demir, ''Bu, çok ciddi sayıda bir poliklinik hizmetidir. Normal şartlarda bir uzmanın poliklinik sayısı 20-25'tir'' diye konuştu.
Demir, Sağlık Bakanlığı Personel Dağılım Cetveli'ne göre, hastanelerindeki kadın doğum uzmanı sayısının 21 olarak gözüktüğünü belirterek, ''Maalesef bu böyle değil. Biz her yıl talep ediyoruz ama gönderemiyorlar'' dedi.
Anne ve bebek ölüm oranlarının geçmiş yıllarda batı illerinden 3 kat daha fazla olduğunu ancak son yıllarda mortalitenin önemli ölçüde düştüğünü vurgulayan Koçak, ''Hem Sağlık Bakanlığının yürütüğü projeler hem kitle iletişim araçlarının yaygın kullanımı hem de bu tür eğitimler, kadınlarımızın kendi sağlıkları konusunda bilinçlenme düzeylerini artırmaktadır'' dedi.

Sağlık Bakanlığı Personel Dağılım Cetveli'ne göre 114 olması gereken uzman hekim sayısı 71 ile sınırlı kalan ilde, sağlık kurumlarında 123 yerine 91 pratisyen hekim görev yapıyor. Kurumlarda 20 diş hekimi, 4 eczacı, 2 psikolog, 263 hemşire ve 196 ebe çalışıyor. 2007'de 4 bin 249 canlı doğum içinde 106 prematüre doğum, 41 düşük doğum ağırlıklı bebeğin dünyaya geldiği Bingöl'de, 54 ölü doğum, 62 neonatal bebek ölümü tespit edildi. Geçen yıl ilde 5 yaşın altında toplam 94 çocuk yaşamını yitirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler