Rehn: Kıbrıs'ta çözüm AB ilkeleri ile bağdaşmalı

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kıbrıs'ta müzakere sürecine destek verirken "Kıbrıs'ta çözüm AB ilkeleriyle bağdaşması gerekir" dedi.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 12:30
Abone Ol google-news

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Komisyonu'nun, AB konularındaki bilgileriyle, BM'nin Kıbrıs sorununa çözüm çabalarına katkı yapmaya da hazır olduğunu belirterek, AB'nin bu çaba içerisinde arabulucu olma niyetini de yineledi.
 

"Çözüm, AB'nin NATO ile işbirliği sorununun çözümünü de kolaylaştırıyor"

ABHaber'e göre, Kıbrıs sorununa sağlanacak bütünlüklü bir çözümün, AB'nin de yararına olacağını ifade eden Rehn, çözümün ayrıca AB'nin, NATO ile olan işbirliği gibi bazı sorunlarının çözümünü de kolaylaştıracağını söyledi.

"Ankara'nın, Ek Protokol'ü uygulamayı ret etmesi ihtimalini yıl sonunda göğüslemeye ne kadar hazırsınız?" şeklindeki bir soru üzerine Rehn, Avrupa Konseyi'nin, 2006 yılındaki kararında, Komisyon'un, 2007, 2008 ve 2009 yıllık raporlarını, Türkiye'nin Ankara Protokol'ünden doğan yükümlülüklerini yerine getirme konusunu yeniden incelemeye çağrıldığını anımsattı. Durumu yıl sonunda Avrupa Konseyi'nde görüşeceklerini kaydeden Rehn, bu konuda varsayımlarda bulunmak için çok erken olduğunu belirtti.

KKTC'de son olarak yapılan genel seçimlere ilişkin olarak ise Rehn, seçim sonuçlarının doğrudan müzakereler sürecini direkt olarak etkileyeceğine inanmadığını, Cumhurbaşkanı Talat'ın, Kıbrıs Türk toplumunun müzakerecisi olduğunu ve Nisan 2010'a kadar müzakereci kalacağını söyledi.

Olli Rehn, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın Orams davasına ilişkin kararı hakkındaki bir soru üzerine de Avrupa Komisyonu'nun, kararını ciddi bir şekilde göz önünde bulundurduğunu belirtti.

İngiliz yargısı tarafından ortaya konulan sorulara yönelik yargıçların düşüncelerinin, Komisyon'un mahkemeye yönelik tavsiyelerine büyük ölçüde yanıt verdiğini de belirten Rehn , Avrupa Komisyonu'nun, Güney Kıbrıs'ın AB katılım Anlaşması'nın 10.Protokolü'nün, adadaki mülkiyet hakkına ilişkin konuları göğüsleme hedefini de taşımadığına vurgu yaptığını söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler