Yarapsan çamuru turizme katkı sağlayacak

Tekirdağ'da macar prensi rakoczi'nin romatizmasına şifa olduğuna inanılan yarapsan çamuru sağlık turimine katkı sağlayacak. Tekirdağ Belediye Başkanı Aygün, ''Macarlar'ın yoğun ilgi gösterdiği Yarapsan çamurunu tüm dünyaya tanıtarak, bölgeyi sağlık turizmi için kazanç kapısı haline getireceğiz. Bölgeyi turizme kazandırmak için elimizden geleni yapacağız'' dedi.

Yayınlanma: 24.08.2008 - 14:01
Abone Ol google-news

Osmanlı Devleti'ne sığınarak hayatının son 15 yılını Tekirdağ'da geçiren Macar Prensi  II. French Rakoczi'nin romatizmasına şifa olduğuna inanılan Yarapsan çamurunun sağlık turizmine katkı sağlaması için çalışma yapılacak.
Macaristan'ın Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Macar Prensi Rakoczi'nin şifa aradığı, eklem ve romatizma hastalıklarına iyi geldiğine inanılan Yarapsan çamurunu gün yüzüne çıkararak turizm potansiyeli oluşturmanın amaçlandığını bildirdi.
Yarapsan çamurunun, merkeze bağlı Kayı köyü yakınlarında bulunduğunu ve bu bölgenin turizme kazandırılması için Tekirdağ'ı ziyarete gelen Macarların da talepte bulunduklarını ifade eden Erken, şunları kaydetti:
''Tekirdağ'a ziyarete gelen Macarlar, çok önem verdikleri Macar tarihi kahramanlarından Racoczi'nin hayatını irdelediklerinde şifalı bir çamurun olduğunu öğrenmişler. Tekirdağ'a ziyarete geldiklerinde bu çamurun nerede olduğunu hep soruyorlar. Onlar için zaten Tekirdağ çok önemli, buraya geldiklerinde Rakoczi'nin yaşadığı yerleri ziyaret ettiklerinde yarı hacı olmuş sayılıyorlar.''
Çamurun bulunduğu alanın kurumuş ve atıl durumda olduğunu söyleyen Erken, ''Burası bu aylarda atıl, kurumuş vaziyette. Belediye başkanımızla görüşüp, çamuru ortaya çıkarma çalışmasına katkı sağlamasını isteyeceğiz. Macarların gelmesi ve şifalı çamurdan faydalanmalarını amaçlıyoruz'' diye konuştu.
Erken, Macar yetkililerinin de Macar kültürüne has ağaç oymacılığı sanatının bölgede geliştirilmesini ve şifalı çamurun olduğuna inanılan bölgeye büyük bir anıt dikmek istediklerini kaydetti.
Tekirdağlı gazeteci yazar Şerif Baysalan da şifalı çamurun, Prens Racoczi'nin katibi Mikes Kelemen'in anılarında da yer aldığını ifade etti. Baysalan, şunları kaydetti:
''Rakoczi'nin özel katibi Mikes Kelemen'in yaklaşık 300 yıl önce kaleme aldığı ve kitaplaştırılan mektuplarında da yer alan bu şifalı çamurun 1960'lı yıllara kadar Tekirdağ ve civar halkı da aynı amaçla kullanıyordu. Bugün bulunduğu mevki nedeniyle (Yarapsan çamuru) olarak anılan bu çamurun, sağlık turizmine açılması halinde ise baş müşterileri Macarlar olacak. Çünkü Macarlar bu çamurun varlığını bizden daha iyi biliyorlar.''
Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün ise Macarlar'ın ilgisini çeken Yarapsan çamurunun çıktığı bölgeyi turizme kazandırmak için en kısa sürede çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Bölgenin turizme kazandırılmasıyla Yarapsan çamurunun bulunduğu köyde yaşayan insanlara da istihdam alanlarının oluşacağını ifade eden Aygün, şöyle konuştu:
''Tekirdağ'da turizmi canlandırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bugün Tekirdağ'da turizmi 'deniz, kum, güneş' turizminden çıkarıp, sağlık, kültür, kongre turizmleriyle de çeşitlendirmek istiyoruz. Bu anlamda Yarapsan çamurunun çıktığı bölgenin turizme kazandırılması için ne gerekiyorsa yapacağız.''
Bölgenin cazibe merkezi olması için proje çalışmalarını başlatacaklarını bildiren, Aygün, ''Macarlar'ın yoğun ilgi gösterdiği Yarapsan çamurunu tüm dünyaya tanıtarak, bölgeyi sağlık turizmi için kazanç kapısı haline getireceğiz. Bölgeyi turizme kazandırmak için elimizden geleni yapacağız'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler