Baykal, Irak'a gidiyor

ıCHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin davetini, terörün Irak'la Türkiye arasındaki ilişkileri engellemesini ve sabote etmesini ortadan kaldıracak yeni bir dönemi açma anlayışının bir ifadesi olarak gördüğünü söyledi.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 12:12
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, beraberindeki Genel Başkan Yardımcıları Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Bihlun Tamaylıgil, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, milletvekilleri ve MYK üyeleriyle Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ı ziyaret etti. Yerel seçimlerin ardından göreve gelen partili belediyeleri ziyaret ettiklerini ifade eden Baykal, Ankara'daki partili belediyeleri şu ana kadar ziyaret etme fırsatı bulamadıklarını anlattı.

Son seçimlerde Yenimahalle Belediye Başkanlığını, CHP'nin kazanmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren Baykal, partilerine oy veren Yenimahallelilere teşekkür etti. CHP'nin Yenimahalle'de çok güzel hizmetler yapacağına inandığını belirten Baykal, partilerinin de Ankara'daki oylarını artırdığı önemli yerlerden birinin Yenimahalle olduğunu söyledi. Baykal, gelecekte diğer metropol ilçeleri de alarak hizmetleri geliştireceklerine olan inancını ifade etti. Baykal, bir gazetecinin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin davetine ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu: ''Dün resmen Irak Devlet Başkanı Talabani'nin, CHP Genel Başkanı olarak bana bir davet mektubunu, Türkçe, Arapça olarak Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla aldık. Bu konulardaki anlayışımı daha önce de ifade etmiştim. Biz, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin dostane bir temelde geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Irak komşu, dost ülkedir. Pek çok paylaştığımız ortak noktalarımız var. Geçmişte aynı siyasi yapılanmanın içinde yer almıştık, aynı inançları, değerleri paylaşan, aynı kültürün içinden gelen, aynı coğrafyayı paylaşan iki ülke konumundayız. Gelecekte bu ilişkilerimizin daha da ileri gitmesi gerekiyor. Son dönemde Irak'la ilişkilerimizi sıkıntıya sokan terör konusuydu. PKK terörünün Kuzey Irak'a yerleşmiş olması ve Irak'taki yönetimin PKK terörüne karşı bizim özlediğimiz kararlılıkta, etkinlikte önlemler almamış olması, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesini engelliyordu. Biz sürekli olarak Irak'ın topraklarında bir terör örgütünü barındırmaması gerektiğini ve Türkiye'ye karşı hasmane hareketlere kendi sınırları içerisinde izin vermemesi gerektiğini söylüyorduk. Hatta bu çerçevede benim geçen yıl Temmuz ayında Cenevre'de Sayın Talabani ve Barzani ile bir tartışmam da yaşanmıştı. Onlara bunu o zaman da ifade etmiştim.''


''Çağrı doğrultusunda üzerimize düşenleri yapacağız''

Baykal, şimdi gelinen noktada zaman içinde Irak'ın uluslararası sorumluluğunu kabul etmekte olduğunu, Türkiye'ye karşı terör hareketlerinin kendi sınırları içinde yer tutmaması gerektiğini anladığını ve Irak'ın bu doğrultuda iyi niyetli adımlar atmaya başladığının görüldüğüne dikkati çekti. Henüz yeter derecede tatmin edecek noktaya işin gelmemesine rağmen, Irak'ın bu noktada iyi niyet sergilemekte olduğunu memnuniyetle gördüklerini ifade eden Baykal, şöyle devam etti: ''Herhalde bize yapılan davet, terörün Irak'la Türkiye arasındaki ilişkileri engellemesini, sabote etmesini ortadan kaldıracak yeni dönemi açma anlayışının bir ifadesi olmalıdır, ben böyle görüyorum. Böyle bir anlayış içinde Türkiye ile Irak arasında karşılıklı haklara, egemenliklere saygılı bir şekilde ilişki geliştirme arzusuna destek vermek, katkı yapmak hepimizin görevidir. Ana muhalefet partisine davet yapmış olmasını ben bu çerçevede değerlendiriyorum ve memnuniyet duyuyorum. Kendilerine bu çağrı için teşekkür ederim. Bu çağrı doğrultusunda üzerimize düşenleri elbette yapacağız. Dışişleri Bakanlığı ve hükümette bir ilişki kurarak, bu davetin nasıl karşılandığını, hükümetin bu konudaki anlayışının ne olduğunu, Dışişleri Bakanlığımızın bu konudaki değerlendirmesini öğrenmeyi önemli sayıyorum. Önümüzdeki dönemde bu konuda gerekli çalışmalar yapılacaktır. Programın olgunlaştırılması, içeriğinin netleştirilmesi gerekiyor. Bu da bir ek çalışma yapılmasını gerektirecektir. Bütün bunlar yapılacaktır ve makul süre içerisinde bizim de çalışma takvimimizin el verdiği aşamada bu ziyareti değerlendirme imkanı bulacağız.'' Baykal, bugün MYK'da da konunun değerlendirildiği ve davetin bu çerçevede uygun olacağı kanaatini ifade ettiğini söyledi.

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın DTP'ye neden randevu vermediğine ilişkin açıklamaları çerçevesinde, ''Hükümetin Kürt açılımı konusundaki yaklaşımını yerinde buluyor musunuz?'' sorusunu da yanıtlayan Baykal, bu konuda herkesin yeterince açıklama yaptığını, yeni bir açıklama yapılmasını gerektiren bir durumla karşı karşıya olunduğunu düşünmediğini ifade etti.
 

Cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı ve parlamentonun görev sürelerine ilişkin açıklamalarını hatırlatan bir gazetecinin, ''Muhalefet olarak rahat mısınız bu konuda?'' sorusunu, şöyle yanıtladı: ''Bizim bu konudaki anlayışımız çok açık. Bu konuda herhangi bir tereddütün bulunmadığı kanaatindeyiz. Tereddüt yaratanlar, bu konuda farklı arayışlara girmek isteyenlerdir. Bir tereddütü doğuracak hiçbir durum yoktur. Anayasa ortadadır. Anayasa, cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıl olarak düzenlemiştir ve yürürlüktedir. Daha önce seçilmiş olan cumhurbaşkanının görev süresinin farklı olabileceğine dair herhangi bir işaret, emare Anayasamızda yoktur. Cumhurbaşkanı da ortadadır, 5 yıl görev yapacaktır. Parlamentonun süresi de 4 yıldır. O da Anayasamızda düzenlenmiştir. 4 yıl olmayabileceği konusunda hiçbir işareti gene görmüyorum. Parlamentonun süresine 4 yıldan 5 yıla, cumhurbaşkanının süresini 5 yıldan daha uzun bir süreye çekmek isteyenler, bir kargaşa yaratıyor. Onların zihni karışıktır. Durum çok açıktır, hiçbir karara da ihtiyaç yoktur. Başbakan'ın bir arayış döneminden, yoklama döneminden sonra bu aşamaya gelmiş olmasından memnuniyet duyuyorum. Biz zaten hep buradaydık.''

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da Türkiye'deki kaynak savurganlığına son vererek, Yenimahalle'yi yaşam alanları, sosyal imkanlar ve imar durumlarıyla çok daha iyi bir noktaya taşıyacaklarını söyledi. Daha sonra Yaşar'dan Yenimahalle'nin sorunları hakkında bilgi alan Baykal, burada yurttaşların kendisine yönelttiği taleplerle de ilgilendi. Yaşar'ın seçimlerin ardından kilo verdiğini gözlediğini belirten Baykal'ın, ''Bu çalışmalar senin kilo kaybına yol açmış. O da hayırlı olmuş'' sözleri üzerine Yaşar da 6.5 kilo verdiğini belirtti.

Belediye binası önünde bekleyen vatandaşlara da hitap eden Baykal, Yenimahallelilere, CHP'ye onun adayına verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, bu güvene ve desteğe layık olacaklarını belirtti. Parti olarak kendilerinden bir parça saydıkları Yenimahalle Belediyesini uzun süredir özlediklerini dile getiren Baykal, Yenimahalle'nin imar ve yeşil alan sorunları ile halkın sosyal belediyecilik ihtiyaçlarına bu dönemde sahip çıkılacağını anlattı. Baykal, ''Bizim belediyemizin hedefi insandır. Halkın mutluluğu bizim için önemlidir. Belediyeciliği hizmet için bir fırsat görüyoruz. Rant, para kazanmak, yakınlarının önünü açmak, devlet olanaklarıyla bir takım insanları zengin etmek CHP'nin kitabında yazılı değildir'' dedi.

 

"Ankara halkı Çankaya'sına sahip çıktı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 29 Mart'taki yerel seçimlerde Ankara halkının yerel seçimlerde ''Çankaya'sına sahip çıktığını'' belirterek, ''Gönlümüz Büyükşehiri de kazanmayı arzu ediyordu. İnşallah, önümüzdeki seçimlerde o da olacak'' dedi. Baykal, beraberindeki Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Yılmaz Ateş ve Onur Öymen, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, milletvekilleri ve MYK üyeleriyle Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ı ziyaret etti. Yerel seçimlerin ardından göreve gelen partili belediyeleri ziyaret ettiklerini anımsatan Baykal, bu çerçevede Ankara'daki partili belediyeleri de ziyaret etmeye başladıklarını anlattı. Yerel seçimlerin Çankaya ayağının her zaman çok fazla ilgi çektiğine dikkati çeken Baykal, son seçimde de Çankaya'ya ilişkin çok sayıda değerlendirme yapıldığını anımsattı.

Tanık'ın seçimlerde büyük bir başarı ile ipi göğüslediğini vurgulayan Baykal, ''Çankaya'daki seçimleri tüm ülke dikkatle izledi. Sonuçlar tüm ülkede memnuniyet ve ferahlık yarattı. Tanık, Çankaya Belediye Başkanlığı için gereken tüm meziyetleri taşıyor'' diye konuştu. Çankaya'nın, üzerinde konuşulması gereken kendine özgü konuları olduğunu anlatan Baykal, Tanık'ın bu konulara ilişkin en doğru yaklaşımı sergileyeceğine inandığını ifade etti. ''Ankara halkının yerel seçimlerde Çankaya'sına sahip çıktığını'' ifade eden Baykal, ''Gönlümüz Büyükşehiri de kazanmayı arzu ediyordu. İnşallah, önümüzdeki seçimlerde o da olacak'' dedi.

Baykal, Çankaya Belediyesini yeni binasında görmeyi arzu ettiklerini de söyledi.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise Türk Kızılayının, Kızılay'daki binasına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ''Çankaya halkının önemli bir bölümü belediye binasının nerede olduğunu dahi bilmiyor. Ayrıca, burasının kirası bizim için çok pahalı. Dediğim gibi Kızılay ile görüşmelerimiz sürüyor ama kira mı olacak, satın alma mı onu henüz belirleyemedik. Sanırım, bir yıl içerisinde bu sorunu çözeceğiz'' diye konuştu.
Tanık, konuşmasının ardından, ''Efendim size çikolata ikram edeyim'' diye ayağa kalkınca Baykal, ''Tabii ne az tüketilecekse onu ikram ediyorsun değil mi? Çay ikram etsen mesela kesin içeriz'' diyerek espri yaptı. Baykal, Tanık'ın makamındaki ziyaretin ardından belediyenin bahçesinde bekleyen belediye çalışanlarını da selamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler