İklim değişikliği milyonlarca mülteci yaratacak

İklim değişikliğinin önümüzdeki on yıllar boyunca neden olacağı kuraklık ve deniz seviyesinde yükselme gibi doğa olaylarının, milyonlarca kişiyi evlerini terk ederek göç etmek zorunda bırakacağı ve kitlesel göçler için yeni bir plana gerek duyulduğu belirtildi.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 12:50
Abone Ol google-news

BM Üniversitesi, CARE International ve Columbia Üniversitesi tarafından hazırlanan raporunda, gittikçe ağırlaşacak doğal afetlerden kaçacak kitlelere yardımcı olmak üzere yeni fonlara ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Çevresel faktörlerin neden olduğu göç ve yer değiştirmelerin, ölçek ve kapsam olarak öngörülemeyen bir fenomen olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekilen raporda, önümüzdeki on yıllarda iklim değişikliğinin güvenlikli ve yaşanabilir yerler bulmak için milyonlarca kişiyi harekete geçireceği ya da evlerini terk etmeye zorlayacağı kaydedildi.

Raporda, kesin mülteci sayısını tahmin edebilme konusunda iklim değişikliğiyle ilgili bilim alanının çok yeni olduğu hatırlatıldı, ancak Uluslararası Göç Örgütünün 2050'ye kadar çevresel etkenler sebebiyle 200 milyon mülteci olacağı tahminine yer verildi.
Söz konusu raporda, özellikle Tuvalu ve Maldivler gibi ada devletler, Afrika'nın Sahel bölgesi ile Meksika'daki kurak bölgeler, Bangladeş ile Vietnam ve Mısır'daki deltalar gibi bölgeler en hassas yerler arasında gösterildi.

Nüfusun yoğun olduğu Ganj, Mekong ve Nil Nehri deltalarında deniz suyunun bir metre yükselmesi durumunda 23,5 milyon kişinin etkileneceği belirtilen raporda, bu bölgelerde halen yoğun olarak işlenen tarım alanlarının da 1,5 milyon hektar azalacağı ifade edildi.
İklim değişikliği üzerinde çalışan uzmanlar, deniz suyu seviyesinin bu yüzyılda en az bir metreye kadar yükselebileceğini öngörüyor. Bu konuda yatırımın gerekliliğine dikkat çekilen raporda, mevcut yükümlülüklerin yanı sıra yeni ve ilave fonlar oluşturulması gereğine işaret edildi.

Raporda ayrıca, iklim değişikliğinin neden olacağı afetlerin kurbanı olacak mültecilerin yeni haklara sahip olmaları gerekebileceği ve yeni daimi yerleşimler kurulması ihtiyacını doğuracağı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler