İnsan-hayvan embriyosuna İngiltere'den onay

İngiltere'de insan kalıtımı ve hayvanların yumurta hücrelerinden embriyo üretimine izin verildi. Araştırmacılar, embriyo üretimine izin verilmesiyle Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde daha iyi sonuçlar elde edebilecekleri umudunda.

Yayınlanma: 24.08.2008 - 13:28
Abone Ol google-news

İnsan ve hayvan hücrelerinden elde edilen embriyolar bugüne kadar yalnızca ABD, güney Kore ve Çin’de araştırma amaçlı üretilmişti. Bundan böyle İngiltere’de de insanın hücre çekirdekleri ve hayvanın ayıklanmış yumurta hücreleriyle embriyo üretilebilecek. Embriyolar en fazla on dört gün yaşatılacak.

Newcastle Üniversitesi’nden nisan ayında yapılan bir açıklamaya göre nisan ayının başında insanın cilt hücrelerinden elde edilen kalıtım ve ineklerin yumurta hücrelerinden embriyo üretilmişti.

Araştırmacılar bu yöntemi, hayvansal yumurta hücresinden istenildiği kadar çok yararlanılabildiği için tercih ediyorlar. Embriyolar üç gün sonra öldürülmüştü, yeni bir araştırmayla embriyolar altı gün kadar yaşatılmaya çalışılacak. Deneyler başarılı olduğu takdirde, insan-tavşan, insan-keçi ve diğer hayvanlarla embriyolar üretilebilecek.

BBC’den yapılan açıklamaya göre insan-hayvan embriyo üretimi 176’ya karşı 336 oyla kabul edildi. King’s College Üniversitesi kök hücre araştırmacıları da bu tür araştırmalar yapabilmek için yetkililerden izin aldılar. Benzer araştırmalar 1998’de ABD’de ve 2002’de güney Kore’de yapılmıştı. 2003’te ise Çinli bilim insanları insan kalıtımı ve tavşanın yumurta hücrelerinden elde edilen embriyoları “Cell Research” dergisinde açıklamışlardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler