Toz parçacıkları yıldızların enerjisini yutuyor

Galaksilerin gerçekte dünyamızdan göründüğünden çok daha parlak ışıdıkları anlaşıldı. Bunu yeni bir modelin yardımıyla kanıtlayan uluslararası bir astronom ekibi, parlaklığın azalmasını yıldızlararası toza bağlıyor.

Yayınlanma: 24.08.2008 - 14:01
Abone Ol google-news

Daha önceki ölçüm verilerinden edinilen bilgiye göre, yıldızların ışığı yıldızlararası toz partikülleri üzerine düştüğünde bunlar kısmen partiküller tarafından yutuluyor ve bu şekilde parçacıklar ısınarak enerjiyi sıcaklık ışını olarak yansıtıyorlardı. Ancak bu sıcaklık ışını bazı durumlarda yıldızlardan yansıyan enerji aşıyordu. Astronomlar bu nedenle bir hatanın olduğunu düşünmüşlerdi.

Son ölçümlere göre, toz partiküller tarafından yutulan enerji miktarının doğru olmadığı anlaşıldı. Bunun daha kesin bir şekilde hesaplanabilmesi için bilim insanları galaksilerin disklerinde ve çekirdeklerinde ne kadar tozun bulunduğunu ve bunun yıldızların parlayışı üzerindeki etkisini araştırmışlar. Modele ayrıca galaksilerin dünyaya göre bulundukları açılar da eklenmiş. Araştırmacılar daha sonra, 10 bini aşkın galakside ölçülen ve düzeltilen enerji miktarını karşılaştırınca, iki değer arasındaki farkın, tozdan sıcaklık ışını olarak yansıyan enerjiye eşit olduğunu görmüşler. Sonucu özellikle de galaksi çekirdeklerindeki süreçlerin hesaplanması etkilemiş. Toz burada çok fazlı ışın yutmakta, çünkü merkezler bazı yerlerde, bugüne kadar tahmin edilenden beş misli fazla enerji boşaltmakta. Bu nedenle çekirdeklerde daha fazla yıldız kütlesinin bulunması gerekir diyor bilim insanları.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler