İnci kefali göç ediyor, Van şenleniyor

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefalinin, üreme dönemi nedeniyle başladığı göç ilginç görüntüler yaratıyor. Balıkların göçünü izlemek için çok sayıda yerli ve yabancı turist Van'a geliyor.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 08:07
Abone Ol google-news

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefalinin üreme alanı olan akarsulara göçünün başlaması ilginç görüntüler oluşturuyor.

Van Gölü'nde yaşayan inci kefali, her yıl mayıs ayının sonları ile haziran ayının başlarında üreme dönemi nedeniyle akarsulara göç ediyor. Balıklar daha kolay üreme dönemi geçirebilmeleri için şelaleler ve derelere sürüler halinde akın ederken, önlerine çıkan doğal ve yapay engelleri ise zıplayarak geçmeye çalışıyor.

Balıkların yumurtalarını daha güvenli bir yere bırakabilmek için suyun tersine göçleri sırasında ilginç görüntüler de oluşuyor. Balıkların bu gösterisi balık göçünü izlemeye gelenlere doyumsuz anlar yaşatıyor.

Balıkların yılın belli döneminde gerçekleşen bu göçünü izlemek için çok sayıda yerli ve yabancı turist Van'a geliyor. Turistler, balıkların göçü sırasında oluşan ilginç görüntüleri kamera ve fotoğraflarla ölümsüzleştiriyor.

 

"Dünyada göçü izlenecek balık sayısı az"

İnci kefali göçünü değerlendiren Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, dünyada göçü izlenecek balıkların sayısının az olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sarı, şunları kaydetti:
''Burada gördüğünüz manzara çok nadiren görülecek bir manzara, çünkü balıkların göçünü izlemek zordur. Dünyada göçü izlenecek balık sayısı bir elin parmakları kadardır. Bilineni somunların göçüdür. İnsanlar Alaska'ya giderler orada şelaleye tırmanan somunların göçünün izlemeye çalışırlar. Orada da ya bir somonu görürler ya da göremezler. Burada binerce yüz binlerce balığı görmek mümkün. Aynı anda bir engeli doğal bir engeli aşmaya çalışırken atlarken görmek mümkündür. Gölde yaşayan balıklar yumurtlamak için sürüler oluşturarak sulara akın ediyor.''

İnci kefalinin üreme döneminde avlanmasının yasak olduğunu anımsatan Prof. Dr. Sarı, bu mevsimde balıkların avlanmasına görevli olsun olmasın herkesin karşı durması gerektiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler