"Tek bir vize sistemi istiyorlar"

Fransız Le Monde gazetesince yayınlanan bir habere göre, Avrupa Komisyonu, AB ülkelerinin tek bir vize ve vize işlemlerinde ortak kuralların benimsemesi istiyor. Komisyon'un adalet ve güvenlikten sorumlu Üyesi Jacques Barrot, sahtekarlığın önlenmesi ve Türkiye'nin de dahil edildiği, "kara liste"deki ülkelerin sayısının azaltılması amacıyla, tüm AB ülkelerinin tek bir vize sisteminin olması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 08:27
Abone Ol google-news

Fransız Le Monde gazetesince yayınlanan "Brüksel, tek bir Avrupa vizesi getirmek istiyor" başlıklı haberinde Avrupa Komisyonu, sahtekarlık önlenmesi ve "kara liste"deki ülkelerin sayısının giderek azaltılması amacıyla tüm AB ülkeleri için ortak bir vize getirmek istediği kaydedildi.

Komisyon Üyesi Jacques Barrot'un "AB, ortak bir Avrupa Schengen vizesini tesis etmeyi düşünmeli" sözlerine yer verildiği habere göre Barrot, "Halen vatandaşlığa dayalı olan vize verme sistemi geliştirerek bireylerin oluşturduğu riskin değerlendirileceği bir sisteme dönüştürmeliyiz" dedi.

 

AB konsoloslukları önerisi

Barrot'un önerdiği sisteme göre, Avrupa Birliği konsolosluklarının açılacağı ve vize işlemlerinde ortak kuralların uygulanacağı belirtilen haberde Schengen düzenlenmesine halen 25 AB üyesinin dahil olduğu, bu ülkelerden herhangi birinden bir Schengen vizesini alan bir kişinin diğer 24 ülkede de dolaşabildiğine dikkat çekildi.

 

"Türkiye ile sorun yaşanıyor"

Haberde ayrıca AB'nin halen iki ülke listesine göre hareket ettiği, "beyaz liste"deki ülkelerin vatandaşlarının vize muafiyeti sağlarken "kara liste"deki ülkelerin vatandaşlarına vize zorunluluğunu uyguladığı belirtilirken de "Kara liste, dipomatik sorunlar yaratıyor. AB üyeliği adayı Türkiye, bu listede yer alıyor ve bu durumu, bir güvensizlik önlemi ve bir engel olarak yaşıyor" denildi.

Le Monde'de haberde halen AB'de vize verme yetkisinin tamamen üye ülkelere ait olduğu belirtilerek verilen vizelerin ulusal topraklarla sınırlı olabildiği gibi tüm Schengen alanı için de geçerli olabildiğine de işaret edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler