Kırgızistan'da uçak kazası

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dün akşam saatlerinde uçak kazası meydana geldi. Bişkek havaalanından kalkışından hemen sonra düşen Boeing 737 tipi yolcu uçağında ölenlerin sayısının 68 olduğu belirlendi. Ölenler arasında bulunan Türk vatandaşının kimliği de açıklandı. Mehmet Şahin isimli Türk vatandaşının İran üzerinden Türkiye'ye dönmekte olduğu öğrenildi.

Yayınlanma: 25.08.2008 - 06:45
Abone Ol google-news

Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov,  yaptığı açıklamada, son bilgilere göre kazada 68 yolcunun hayatını kaybettiğini belirtti. 

Türkiye Büyükelçiliği'nden alınan bilgiye göre, kazada İzmir nüfusuna kayıtlı 1940 doğumlu Mehmet Şahin adlı Türk vatandaşı da yaşamını yitirdi. Kırgızistan'a turist vizesiyle gelen Mehmet Şahin'in İran üzerinden Türkiye'ye dönmekte olduğu öğrenildi.

Çudinov, 1979 yapımı Boeing 737 uçağının iyi durumda olduğunu ve kontrollerinin geçen ay yapıldığını belirterek, "Uçak kalkıştan hemen sonra hızla basınç kaybetmeye başladı. Pistin hemen yakınındaki bir tarlaya acil iniş yapmadan ve alev almadan önce iniş izni istedi. Uçakta patlama olmadı" dedi.

Uçakta, İran, Çin, Türkiye, Kazakistan ve Kanada vatandaşı toplam 51 yabancının bulunduğunu belirtilirken, 24 Kırgız, 5 İranlı, 1 Türk, 3 Kanadalı, 3 Kazak ve 1 Çinlinin öldüğü kaydedildi.

Kırgız Sivil Havacılık yetkilisi Alexandre Axionov, kalkışından 5 dakika sonra iniş izni isteyen ve acil iniş yapan Boeing'in Kırgız özel havacılık şirketi Itek Air'e ait olduğunu ve İran şirketi Aseman Havayolları'ndan kiralandığını bildirdi. Itek Air Avrupa Birliği'nin kara listesindeki havayolu şirketlerinden birisi.

İran ulusal havacılık yetkilisi Rıza Cafezade de yaptığı açıklamada, uçağın Aseman şirketine ait olduğunu yalanlayarak, Boeing'in Kırgız Havayolları için uçtuğunu söyledi.

Kazanın ardından Manas'taki hava üssünde bulunan Amerikalı askerler de kaza yerine itfaiye ve tıbbi personel göndererek yardım etti.

Bu arada, Sağlık Bakanı Marat Mambetov kazada, 7 kişilik mürettebat ile 9 Kırgız ve 9 İranlı yolcu olmak üzere kazada toplam 25 kişinin kurtulduğunu söyledi. Mambetov, 3 kişinin kaza yerinde ayakta tedavi edildiğini, 4 kişinin ise hastanede kontrolden geçirildikten sonra taburcu edildiğini belirtti. Mambetov, 18 kişinin hastanede tedavi altında bulunduğunu ve 3'ünün durumunun çok ağır olduğunu kaydetti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler