Af örgütünden Sri Lanka'ya eleştiri

Uluslararası Af Örgütü, Sri Lanka hükümetinin ülkede 25 yıl süren iç savaş sırasında işlendiği iddia edilen insan hakları suçlarını hiçbir zaman ciddi biçimde soruşturmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 09:10
Abone Ol google-news

Merkezi Londra'da bulunan Uluşlararası Af Örgütü, Sri Lanka'daki söz konusu sorunun, hükümetin ayrılıkçı Tamil militanlarını geçen ay düzenlediği, 7 binden fazla sivilin öldüğü operasyonda yenilgiye uğratmasının ardından çok daha ivedi olduğunu belirtti.

Örgütün yayımladığı raporda, Sri Lanka hükümetinin geçmişte insan hakları ihlalleriyle ilgili yaptığı soruşturmanın herhangi bir yere varmaması nedeniyle, bu iddiaların soruşturulması amacıyla uluslararası bir komisyonun kurulması çağrısında bulunuldu.

Raporda Sri Lanka hükümeti, geçmişte bu alanda yapılan soruşturmalara müdahale etmek, görgü tanıklarını ortadan kaldırmak için rüşvet vermek, tehditte bulunmak ve hatta cinayet işlemekle suçlandı.

Uluslararası Af Örgütünün Asya-Pasifik yöneticisi Sam Zarifi, Sri Lanka hükümetinin iç reformları başlatmak, süregelen ihlalleri önlemek ve geçmişteki ihlallerin sorumlularını ortaya çıkarmak için uluslararası yardım arayışında olması gerektiğini belirtti.

Zarifi, Sri Lankalı yetkililerin ayrılıkçı Tamil militanları tarafından sivillere karşı işlenen suçların sorumlularını bulma konusunda çok az başarı kaydettiğini ve kendi güçleri tarafından işlenen insan hakları ihlallerini etkili bir biçimde soruşturma ve cezalandırma ihtimalinin de düşük göründüğünü savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler