"PKK tehdidini yok etmeye yeterli değiliz"

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, yaptığı bir ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ülkesinin, terör örgütü PKK'nin tehditleri konusunda elinden gelen kararlılığı gösterdiğini belirterek, ''Elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Ancak Irak'ın güvenlik kuvvetleri PKK terör tehdidini Kandil dağlarında gidip yok etmeye yeterli değildir" dedi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 10:30
Abone Ol google-news

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Gölbaşı Yerleşkesi'ndeki Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Aslan'ı ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haşimi, bir gazetecinin, ''Irak, kuzeyinde bulunan terör faaliyetlerine yönelik Türkiye'ye yardımcı olacak mı? Bu süreçte somut bir adım atılacak mı'' şeklindeki sorusu üzerine, bu konunun bir yardım meselesi değil, kararlılık meselesi olduğunu belirtti.

''Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terör tehdidi, Irak'ın milli çıkarlarını zedelemektedir'' diyen Haşimi, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biz, PKK terör tehdidi konusunda elimizden gelen kararlılığı gösteriyoruz, elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Ancak maalesef, Irak zor bir dönemden geçmektedir ve maalesef Irak'ın güvenlik kuvvetleri Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terör tehdidini Kandil dağlarında gidip yok etmeye yeterli değildir. Bu konuda yeterli hazırlığı ve gelişmiş personeli yoktur.''

Haşimi, 9 Haziran'da Türkiye ve Irak genelkurmay başkanlıkları arasında ''Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Mutabakat Muhtırası'' imzalandığını anımsatarak, ''Biz bu sayede ilişkilerimizi geliştirmeyi ve PKK terör örgütü dosyasını ikili ilişkilerimizin gündeminden çıkarmayı ümit ediyoruz. En yakın zamanda inşallah...'' dedi.

 

"Tatil için buradayım..."

Türkiye ziyaretinden beklentisinin sorulması üzerine Haşimi, ziyaretinin özel nitelikli olduğunu, ailesi ile birlikte ''tatil amaçlı'' geldiğini ifade etti.

''Maalesef Irak'ta böyle şansımız yok. Türkiye'ye bu nedenle gelmiş bulunuyorum'' diyen Haşimi, özel amaçla bulunmasına rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeler yaptığını, bu görüşmelerde diğer konuların yanı sıra ''su'' meselesini de gündeme getirdiğini söyledi.

Haşimi, ''Su konusunda Türkiye'nin özellikle Fırat nehrinden aşağıya bıraktığı sular konusunda daha cömert olması talebimi ilettim. Hem Sayın Cumhurbaşkanı'na hem de Sayın Başbakan'a teşekkür ediyorum çünkü hemen cevapları olumlu oldu. Bu konuda ellerinden geleni yapma sözü verdiler'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmelerinde su konusunun yanı sıra PKK terör örgütü meselesini, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni ayrıca Türkiye ile imzalanan ekonomik ortaklık konularının da ele alındığını kaydeden Haşimi, ekonomik ortaklığı da görüştüklerini belirtti.

Haşimi, ''Bu ortaklık, sıkıntıları olduğu kadar çıkarları da ortaklaşa paylaşmayı ön görüyor. İnanıyorum ki her iki ülke de bu söylediğim çerçevede elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler