Çin Guantanamo tutsaklarını istedi

Çin yönetimi, ABD'nin Guanatanomo tutukevinden bırakacağı ve Pasifik'teki ada devleti Palau'nun geçici olarak almayı kabul ettiği 17 Uygur'un iade edilmesini istedi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 10:33
Abone Ol google-news

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, ABD'nin ''terör zanlılarını üçüncü taraf olan ülkelere göndermeye son vermesi ve 17 tutsağın en kısa zamanda Çin'e gönderilmesi gerektiğini'' söyledi.

Sözcü, bu kişilerin herhangi bir başka ülke tarafından kabul edilmesine de karşı çıktıklarını belirtti. Pekin, söz konusu kişilerin Sincan bölgesini Çin'den ayırmaya çalışan bir gruba mensup olduklarını iddia ediyor. Uygur tutsaklar, 2001 yılında Afganistan ve Pakistan'da ABD güçleri tarafından ele geçirilmişlerdi.

Öte yandan, Palau Devlet Başkanı Johnson Toribiong, bu kişilerin ''terörist olmadığını, ancak Çin'de ayrılıkçı olduklarını'' bildiklerini belirterek, ''Tutsakları kabul edeceğiz, daha sonra detaylar üzerinde çalışacağız. Devamlı olarak nerede kalacakları konusu açıklığa kavuşuncaya kadar burada kalacaklar'' dedi.

Toribiong, ABD yönetiminin geçen hafta kendilerinden bu yönde istekte bulunduğunu, ülkesinin insani bir jest olarak bu kişileri kabul etmekten "gurur ve onur duyduğunu" söylemişti.

Adı açıklanmayan Amerikalı iki yetkili, geçen hafta, ABD'nin Palau'ya 200 milyon dolar vermeye hazırlandığını belirtmişti. Palau'nun Çin ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Bu durum, Çin'in Palau'ya baskı yapmasını zorlaştırıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler