Işıkara uyardı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin eski müdürü ve Türk Kızılayı Derneği Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de 2003 yılından bu yana 6 kuvvetinin üzerinde deprem olmadığını belirterek, potansiyel bir birikim oluştuğunu düşündüğünü söyledi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 11:59
Abone Ol google-news

Isparta'da deprem konusunda düzenlenen panelden önce basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Işıkara, depremle ilgili çalışmalar konusunda bilgi verdi. Ülke genelinde yaşanan bir konuda rahatsızlık duyduğunu söyleyen Işıkara, ''Ülkemizde 1 Mayıs 2003'ten bu yana 6 kuvvetinin üzerinde deprem olmadı. Bu beni rahatsız ediyor. Potansiyel bir birikim oluştuğunu düşünüyorum'' dedi. Bunu panik yaratmak için söylemediğini vurgulayan Işıkara, bu gerçeğe göre tedbir alınması gerektiğini kaydetti.

Ülke genelinde çöken binaların müteahhitlerini öğrendiğinde şok yaşadığını, müteahhitlerin ya karpuzcu ya da berber çıktığını kaydederek, ''Karpuzcudan, berberden müteahhit olursa binaların çökmesi de tamamen doğaldır'' diye konuştu.
Yurttaşları uyaran Işıkara, evlerin makyajına değil esas yapısına bakmalarını istedi.

 

Isparta ve Burdur proje kapsamında

Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu, depremle yaşamayı artık 7'den 77'ye herkesin öğrenmesi gerektiğini belirten Işıkara, bu doğrultuda da bilincin artırılması gerektiğini belirtti.

Işıkara, Türk Kızılayının 2007 yılında başlattığı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'nin Türkiye'ye yayılmaya başladığını kaydetti.

Her yıl 10 ili proje kapsamına aldıklarını, bugüne kadar 24 ilde bu projeyi uyguladıklarını söyleyen Işıkara, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında, birinci derece deprem bölgesinde yer almalarından dolayı 2010 yılında Isparta ve Burdur'un da olduğunu belirtti.

Proje ile öğretmenleri, muhtarları, din adamlarını ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine afetle yaşamayı öğrettiklerini ifade eden Prof. Dr. Işıkara, bu yöntemle bütün kitleye ulaştıklarını söyledi.

Projenin depremden korkmamayı ama depremle yaşamayı öğrettiğini kaydeden Işıkara, halka depremden korunma bilincini aşıladıklarını ifade etti. Projenin 13 Ocak 2007'de İstanbul ve Düzce'de başladığını söyleyen Işıkara, halka halka Türkiye'ye yayıldıklarını belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler