Resmi olmayan sonuçlara göre Ahmedinejad önde

İran'da bugün yapılan 10. dönem cumhurbaşkanı seçiminin gayri resmi ilk sonuçlarına göre Mahmud Ahmedinejad önde gidiyor. Bu sonuçlara göre Ahmedinejad yüzde 69'luk oy oranıyla ilk sırada, Musevi ise yüzde 28 ile ikinci sırada yarışı götürüyor. Diğer adaylardan Muhsin Rızai'nin yüzde 1,60 ve Mehdi Kerrubi'nin de yüzde 0,9 oy aldığı belirtildi.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 05:46
Abone Ol google-news

İran halkı 10'uncu dönem cumhurbaşkanını seçiyor. Ülkede 18 yaş ve üzeri 46,2 milyon seçmen yerel saat ile 08.00'den itibaren 45.713 sandıkta oy kullanılan seçiminin gayri resmi ilk sonuçlarına göre Mahmud Ahmedinejad önde gidiyor.

Seçim Kurulu Başkanı Kamran Danişcu, şu ana kadar sayılan 5 milyon 15 bin 188 oyun, 3 milyon 462 bin 548'ini Ahmedinejad'ın, 1 milyon 425 bin 678'ini Mir Hüseyin Musevi'nin kazandığını bildirdi. Bu sonuçlara göre Ahmedinejad yüzde 69'luk oy oranıyla ilk sırada, Musevi ise yüzde 28 ile ikinci sırada yarışı götürüyor. Diğer adaylardan Muhsin Rızai'nin yüzde 1,60 ve Mehdi Kerrubi'nin de yüzde 0,9 oy aldığı belirtildi. Seçim sonuçlarının belli aralıklarla açıklanacağı kaydedildi.


Seçimden notlar

Ülke dışında yaşayan İranlılar da Türkiye'nin de aralarında olduğu 130 ülke de Cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandı.

Seçim sürecinin sağlıklı bir ortamda yapılması amacıyla 200 bin güvenlik görevlisi ve gözlemcinin denetim ve kontrolü sağlarken, yerli ve yabancı yaklaşık 800 gazeteci süreci izledi.

Nihai seçim sonuçlarının sandıkların kapanmasından 24 saat sonra açıklanması bekleniyor. Yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday seçimi kazanmış sayılacak. Bu orana ulaşılamaması durumunda en çok oy alan iki aday 19 Haziran'da yapılacak ikinci tura katılacak.

Adayların televizyondaki tartışma programlarının yanı sıra seçim programlarını tanıtan belgesellerin yayımlanması ve iki hafta boyunca yürütülen kampanyaların seçime katılımı önemli oranda artırması bekleniyor.

 

"Gözlemcilerimizin sandık başında bulunması engelleniyor"

İran'da cumhurbaşkanı seçiminin güçlü adayı Mir Hüseyin Musevi, bazı temsilcilerinin sandık başında görev yapmasının engellendiğini ileri sürerek, yetkililerin bu sorunu derhal çözmesini istedi.

ILNA ajansının haberine göre Musevi, "Temsilcilerimizden bazılarının sandık başında bulunması engellenmiştir ve bizim seçimleri gözetlememize izin vermiyorlar" dedi.

 

Hamaney, halkı oy kullanmaya çağırdı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumhurbaşkanı seçimlerine katılan halkın, tarihi ve büyük bir sınavdan geçtiğini söyledi.

Hamaney, ilk oyu kullanmasının ardından yaptığı açıklamada, seçimlerin siyasi alanda büyük bir milli olay olduğunu ve halkın iradesinin yönetime yansıdığını belirtti.

"Seçimlerde oy kullanmanın akli ve şerri açıdan bir vazife olduğunu" ifade eden Hamaney, "Halktan sandık başına gitmelerini, ülke idaresinde paylarına düşen görevi yerine getirmelerini istiyorum" dedi.

"Halktan, kendi iradeleriyle en iyi ve en layık adayı seçmelerini" isteyen Hamaney, halkın bir sınavdan daha başı dik çıkacağına olan inancını dile getirdi.

"Ülke ve milletin kötülüğünü isteyen, gerginlik peşinde olanların bu yöndeki çabalarının halk tarafından boşa çıkarıldığını" kaydeden Hamaney, kampanya gibi seçimlerin de huzur ve güven ortamında geçmesi temennisinde bulundu.

 

Musevi'ye büyük sevgi

Anketlere göre, muhafazakar Mahmud Ahmedinejad ve reformcu Mir Hüseyin Mueavi seçimin favorileri olarak görülüyor.

Diğer adaylardan reformcu Mehdi Kerrubi ve muhafazakar Muhsin Rızai'ye ise fazla şans tanınmıyor.

Daha önce, reformcu aday Mir Hüseyin Musevi'nin eşini hedef alan, Musevi'yi de yolsuzlukla suçladığı eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'ye yakın olduğunu belirterek eleştiren Ahmedinejad, daha da ileri gitti ve rakiplerini Hitler taktikleri uygulamakla suçladı ve hapis cezası alabileceklerini belirtti.

Ahmedinejad'ın sert söylemi, reformcu rakibi Musevi'nin son günlerde popülaritesini arttırmasına bağlanıyor. Zira nüfusun çoğunluğunu oluşturan gençler Musevi için akşam saatlerinde bile yollardaydı.

 

"Türkiye'den seçimlere büyük bir katılım var"

Ankara'daki İran Kültür Merkezi'nin bahçesine kurulan sandıklarda oy kullanabilmek için, Ankara ve çevresinde yaşayan yüzlerce İranlı, sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturdu.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Trabzon'da sandık kurulduğunu, İranlı seçmenlerin bu beş merkezde oy kullanabildiğini ve şu ana kadar seçimlere çok yoğun katılımın gözlendiğini söyledi.

 

Oy verme işlemi sona erdi

İran'da 10. dönem Cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi sona erdi. Seçim Kurulu, yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işleminin beşinci ve son kez uzatıldığını, sandıkların yerel saatle 23.00'de kapatıldığını bildirdi. Seçimlere katılımının yüksek olmasının, seçim sonuçları üzerinde beklenenin de ötesinde etki yapması bekleniyor. Özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği seçimlere engelli vatandaşlar ve yaşlılar da yakınlarının yardımıyla sandık başına gitti. Tahran'daki bir seçim merkezinde düğünü yarıda bırakarak oy kullanmaya gelen damat ve gelin, basın mensuplarının ilgi odağı oldu. Bazı seçmenler de bebek ve küçük yaştaki çocuklarıyla birlikte ailece seçim merkezine gelerek oy kullandı. Seçimlerin sağlıklı bir ortamda yapılması için 200 bin güvenlik görevlisiyle gözlemcinin denetim ve kontrolü sağladığı ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı kaydedildi. Yerli ve yabancı 800 kadar basın mensubunun takip ettiği seçimlerin en geç 24 saat içinde açıklanması bekleniyor.
Yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday seçimi kazanmış sayılacak. Bu orana ulaşılamaması durumunda en çok oy alan iki aday, 19 Haziranda yapılacak ikinci turda yarışacak.
Mahmud Ahmedinejad ve Mir Hüseyin Musevi'nin favori olduğu seçimlerde diğer adaylar ise Mehdi Kerrubi ve Muhsin Rızai.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon