ÖSS heyecanı başlıyor

Üniversitelerde okuyacak adayları belirlemek amacıyla düzenlenen Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) sonuncusu Pazar günü yapılıyor. Son ÖSS'ye 1 milyon 349 bin 423 öğrenci giriyor.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 06:22
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) adıyla 2010 yılında uygulanmaya başlanacak iki aşamalı sisteme geçmeden önce gerçekleştirilecek son ÖSS 14 Haziran 2009, YDS de 21 Haziran 2009 pazar günü yapılacak.

2009-ÖSS'ye 1 milyon 349 bin 423 aday girecek. Sınav, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'de Lefkoşa'da, yapılacak. Sınavda, üniversitelerden ve Milli Eğitim Bakanlığı personelinden yaklaşık 300 bin kişi görev yapacak. Ayrıca, emniyet ve jandarma ekipleri de güvenlik önlemleri alacak. Sınavda 1 milyon 349 bin 423 aday, üniversiteli olabilmek için ter dökecek. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve 3 saat sürecek.


Sınav kimlik belgesi ile gelmeyen sınava alınmayacak

Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka sınav kimlik belgesi ve fotoğraflı, resmi onaylı özel bir kimlik belgesi ile bir fotoğraflarını bulundurmaları gerekiyor. Kimlik belgelerinin fotokopisi veya faksı kabul edilmeyecek. Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik olarak kabul edilecek. Sınavda, salon görevlileri adayı sınava giriş ve kimlik belgesinden tanımakta zorlanırsa adaydan fotoğraflarını göstermelerini isteyebilecek. Sınav kimlik belgesi ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan aday hiçbir şekilde sınava alınmayacak.

Adaylar kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra sınav salonlarına alınacaklar. Sınav salonlarına yerleştirme işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için adayların en geç saat 09.00'da sınava girecekleri yerlerde hazır bulunmaları gerekiyor.


Başı açık olmayan sınava giremeyecek

Adayların yanlarında çağrı cihazı, cep telefonu ve benzer haberleşme araçlarıyla, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava gelmeleri yasak. Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar sınava alınmayacak. Salona yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak ve test sorularını yanıtlamak için kullanılacak cevap kağıtları dağıtılacak.

Cevap kağıdındaki gerekli yerler adaylar tarafından doldurulduktan sonra soru kitapçıkları da dağıtılarak sınav başlatılacak. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacak. Sınav başladıktan sonra adaylar ilk 1.5 saat içinde sınav salonunu terk edemeyecekler.

Sınavda adaylara, sözel ve sayısal bölümlerden sorular yöneltilecek. Sözel bölümde adaylara tarih, coğrafya ve felsefe; sayısal alanda da fizik, kimya ve biyoloji alanlarından test usulü toplam 180 soru sorulacak.


Sonuçlar Temmuz'da

Sınavda, 145-164.999 arasında puan alan adaylar ön lisans programlarını, 165 ve üstünde puan alan adaylar hem ön lisans hem de lisans programlarını tercih edebilecek. Sınavsız geçiş için başvuran meslek lisesi mezunu adaylar da kendi alanlarıyla ilgili bölümler arasından tercihte bulunabilecek.

Sınav sonuçları adaylara Temmuz ayında "www.osym.gov.tr" adresinden aracılığıyla açıklanacak.

 

ÖSS için kamyon yasağı

Ankara Emniyet Müdürlüğü, 14 Haziran Pazar günü yapılacak Üniversiteye Giriş Öğrenci Sınavı nedeniyle bazı önlemler aldı.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Pazar günü sınav nedeniyle 08.00-13.00 saatleri arasında şehir trafiğine kamyon, çekici gibi yük taşımacılığı yapan ağır tonajlı araçların girmelerine izin verilmeyecektir" denildi.

ÖSS için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesi de çeşitli önlemler aldı. Sınavdan önceki gece ve sınav sırasında zabıta ekipleri gürültüye karşı duyarlı olacak, sorumluları derhal uyaracak, gerekirse ceza uygulayacak. Diğer yandan, sınav saatlerinde tren makinistleri de siren çalmayacaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler