DİSK, işten atılan işçiler için eylem yapacak

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, işten atılan işçiler ile sendikal hak ve özgürlükler için önümüzdeki günlerde bazı eylemler yapacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yaptığı açıklamada, "15 Haziran Pazartesi günü İzmir'de işten atılan Kent A.Ş işçilerinin direnişine destek için onların yanında olacağız. Yine aynı gün İstanbul'da işten atılan Sinter Metal işçilerinin açtıkları davayı takip edeceğiz" dedi.

16 Haziran Salı günü ise, sendikal yasaların ILO normlarında düzenlenmesi
talebiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gideceklerini ifade eden Görgün, bu eyleme işten atılan ve grevde bulunan işçilerin de katılacağını bildirdi.

Görgün, 16 Haziran'da DİSK Bölge Temsilciliklerinin bulunduğu illerde bölge çalışma müdürlükleri önünde kitlesel basın açıklamaları ve oturma eylemleri yapılacağını da vurguladı.

Türkiye de işçilerin sendikalara üye olurken ve üyelikten ayrılırken notere gitmek zorunda olduklarını kaydeden Görgün, bu uygulamanın ILO normlarına aykırı olduğunu bildirdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca sendikalar üyeleri adına sözleşme yaparken, işyeri, işletme, işkolu barajları ile engellenmektedir. Bir işyerinde sözleşme yapabilmek için yetki mücadeleleri yıllarca sürmektedir. Türkiye, yasalar uluslararası normlara göre iyileştirilmediği için ILO'da kara listelere alınmaktadır. Her ILO toplantısı öncesi Hükümet bu sendikal yasaları değiştireceği güvencesi vermekte fakat sonrasında bu sözünü tutmamaktadır. Yine en son olarak, Başbakan tarafından gerek Türkiye'de gerekse AB görüşmelerinde sendikal yaşamı düzenleyen yasal değişikliklerin en gen 2009 yılının Nisan ayında çıkarılacağı açıklanmıştır. Bu söz yine tutulmamıştır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon