'Taraf'ın haberi için soruşturma emri

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, bugün Taraf Gazetesi'nde "AKP ve Gülen'i bitirme planı" başlığıyla yeralan haberle ilgili soruşturma emri verildiğini bildirdi.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 09:33
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tuğgeneral Gürak, bir soru üzerine ''Bugün bir gazetede Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanlığının hazırladığı iddia edilen bir planla ilgili olarak haber ve yorumlara yer verildiği görülmüştür. Konunun tüm yönleriyle incelenmesi maksadıyla Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına derhal bir soruşturma emri verilmiştir'' dedi.

''Böyle bir belgenin varlığı mı soruşturulacak, yoksa nasıl sızdığı konusunu mu?'' sorusu üzerine Tuğgeneral Gürak, ''Size onunla ilgili açıklamamın o bölümünü tekrar okuyorum'' diyerek, ''Konunun tüm yönleriyle incelenmesi maksadıyla'' soruşturma emri verildiğini vurguladı.

Balkan ülkeleri arasında dostluk ve karşılıklı anlayışı askeri faaliyetler aracılığıyla geliştirmek ve günümüzün tehdit ve risklerini görüşmek maksadıyla Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un 9 Haziran 2009 tarihinde Belgrad/Sırbistan'da icra edilen "3'üncü Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı"na katıldığını söyleyen Tuğgeneral Gürak, şu bilgileri verdi:
"Konferans Balkan ülkelerinin arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi açısından iyi ve yararlı bir inisiyatif olarak değerlendirilmiştir. Konferansın basın toplantısında Sayın Genelkurmay Başkanımız tarafından terörle ortak mücadelenin önemi ve konferansta iki ülke arasındaki sorunların tartışılmasından ziyade bütün Balkan ülkelerini ilgilendiren konuların görüşülmesi vurgulanmıştır.
Sayın Genelkurmay Başkanımız müteakiben Bosna-Hersek'e 10-11 Haziran 2009 tarihinde resmi bir ziyarette bulunmuş ve bu kapsamda Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Üyeleri, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüşmüştür. Ayrıca Bosna-Hersek'te huzur ve güvenlik sağlamak amacıyla 1994 yılından beri bulunan ve halihazırda Avrupa Birliği Kuvveti EUFOR içinde görev yapan Türk Birliğini ziyaret etmiş ve personel ile görüşmüştür.
Sayın Genelkurmay Başkanımız bugün (12 Haziran 2009) Hırvatistan'ı ziyaret etmekte olup bu kapsamda Hırvatistan Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüşecektir. Görüşmelerde ikili askeri konular ele alınacaktır.
Görüşmelerde bölgesel değerlendirmeler ele alınmış, ülkeler arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi önemi üzerinde durulmuştur. Tarihi ve kültürel dokusu ile güçlenen ilişkilerimiz Balkanları ülkemiz açısından ayrıcalıklı kılmakta, bu kapsamda Balkan ülkeleri ile ilişkilere özel önem verilmektedir. Balkanlarda toprak bütünlüğünün, egemenliğin ve bağımsızlığın korunmasına yönelik her türlü desteğin devam edeceği vurgulanan görüşmelerde ayrıca Bosna-Hersek'in NATO'ya üye olma yolunda destekleneceği belirtilmiştir.
Atatürk'ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesi Sayın Genelkurmay Başkanımız tarafından yapılan görüşmelerde vurgulanmıştır."

TSK'nın bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini hatırlatan Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda 5 Haziran 2009 tarihinden bu güne kadar 27 iç güvenlik olayı meydana geldiğini, bu olaylarda, toplam 7 adet El Yapımı Patlayıcı düzeneği, güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatlar önlendiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, "Bu patlayıcılar içinde, Hakkari ili Şemdinli ilçesinde, sivil trafiğin işlediği bir yola, 20 kg.lık amonyum nitrat ihtiva eden ve basma düzenekli olarak tuzaklanan patlayıcı, muhtemel etkisi açısından dikkat çekmektedir" diyerek aynı dönem içinde 5'i teslim olmak üzere toplam 6 terörist etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Teslim olan beş kişi ile yapılan mülakatlarda; "Kandırılma sonucu, 2006 (1 kişi), 2008 (2 kişi) ve 2009 (2 kişi ) yıllarında örgüte katıldıklarını, katıldıktan kısa bir süre sonra, bölücü terör örgütünün gerçek yüzünü gördüklerini ve kaçmaya karar verdiklerini, kaçmayı düşünen çok fazla teröristin olduğunu, ancak örgütün tehditleri nedeniyle, bu teröristlerin kaçamadıklarını ifade etmişlerdir" diyen Tuğgeneral Metin Gürak şöyle devam etti:
"Hakkari ili Yüksekova ilçesindeki askeri lojmanlara, bölücü terör örgütü mensupları tarafından, 09 Haziran 2009 tarihinde saat 22.20'de, roketli saldırıda bulunulmuştur. Roketlerin isabet ettiği evde oturan personelimizin nöbetçi, ailesinin ise şehir dışında olması nedeniyle can kaybı yaşanmamış, ancak maddi hasar meydana gelmiştir.
Dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan diğer operasyonlarda; 1 adet lav mühimmatı, 5 adet el bombası, 4,5 kg. A 4 plastik patlayıcı, 5 adet elektrikli fünye, 3 kg. TNT, 34 kg. patlayıcı madde yapımında kullanılan Amonyum Nitrat ele geçirilmiştir."

TSK tarafından 5-12 Haziran 2009 tarihleri arasında toplam 9 adet Arama Kurtarma Faaliyeti icra edildiğini açıklayan Tuğgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 123 kişi denizden sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

Ayrıca 3 Haziran 2009 tarihinde, Van İlinin Çatak ilçesi Dokuzdam köyüne ait Kırmızıçeşme yaylasında, doğum yapacak olan ve durumu kritik olan bir kadının, Beğendik mezrasında görev yapan koruculara ve sonrasında sırasıyla ilçe ve il Jandarma Komutanlıklarına bildirilmesiyle, beraberinde sağlık personeli ile birlikte bölgeye görevlendirilen bir helikopter, aynı gün saat 19.55' te, Van İl merkezinde bulunan hastaneye nakledildiğini söyleyen Tuğgeneral Gürak, açıklamasına şöyle devam etti:
"Burada yapılan tıbbi müdahale sonucu söz konusu vatandaşımız bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Benzer şekilde, 03 Haziran 2009 tarihinde, Bitlis Tatvan'da meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan 12 yaşındaki bir kız çocuğu ve üç refakatçisi, saat 16:00'da, tahsis edilen helikopter ile Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmiştir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler