CHP'li Ayhan'dan 'Toprak Barışı' sorusu

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, verdiği soru önergesinde, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun çerçevesinde bugüne kadar kaç başvuru yapıldığını sordu.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 13:05
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, kamuoyunda Cargill yasası olarak bilinen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkındaki kanunla ilgili başvuruları Meclis gündemine taşıdı.

Kanunla 11 Ekim 2004'ten önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı kullanıma açılan arazilerin, istenilen amaçla kullanımına imkan sağlanmasının öngörüldüğünü, böylelikle kanunla tarım dışı faaliyetleri yargı kararları ile durdurulan sanayi tesislerine yasal geçerlilik tanındığını vurgulayan Ayhan "Başvuru süresi 2 Nisan 2009'da dolan kanun kapsamında yaklaşık 20-22 bin kişinin sorununun çözülmesi ve Hazine'ye 5 Milyar lira gelir sağlanması öngörülüyordu. Şimdiye kadar 2 bin 603 dekar araziye ilişkin 115 başvuru sonuçlandırılarak 1,9 milyon lira gelir elde edilmiştir.Tarım dışı faaliyette bulunan ve kanundan yararlanmak üzere süresi içerisinde başvuruda bulunan kişi, firma yada işletmelerin, yüzde 10 civarında kalması; kanunun, birinci sınıf tarım alanlarını yasadışı işgal eden ve bağımsız mahkemelerce defalarca faaliyetleri durdurulan ABD'li Cargill Sanayi ve Ticaret A.Ş. için yapıldığı iddialarını güçlendirmektedir" dedi.

Ayhan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e şu soruları yöneltti:
"5751 sayılı kanun kapsamında, tarım il müdürlüklerine şimdiye kadar toplam kaç başvuru gerçekleşmiştir? Yasal başvuru süresi olan 2 Nisan 2009 tarihi itibarıyla ne kadar tarım arazisi, tarım dışı kullanıma ayrılmıştır? Başvurusu uygun bulunan müracaatlardan bugüne kadar Hazineye ne kadar gelir kaydedilmiştir? 'Tarım dışı amaçla kullanılan, çoğunlukla üzerinde sanayi tesisi bulunan yaklaşık 100 bin hektar tarım arazisinde yaşanan sorunun çözümü, yatırımcılarla devletin barıştırılması, ayrıca 5 milyar lira gelir sağlanması' söylemiyle TBMM'ne getirilen bu düzenleme için, yaklaşık 100 bin hektar alan için başvuru yapılması beklenirken, başvuruların 100 hektar civarında kalması bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir? Bu yıl Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun kabul edilişinin 64'üncü yıldönümüdür. Ayrıca, ülkemizde "11 Haziran'ı izleyen ilk pazar günü Toprak Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Bakanlığınızca Toprak Bayramı konusunda ne tür eğitici, kamuoyunu bilgilendirici vb. etkinlikler planlanmaktadır? "


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler