Kredi kartı borçlarına yeni düzenleme

Temerrüde düşen 1 milyon 301 bin kredi kartı borcuna yeniden yapılanma geliyor. 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle temerrüde düşen 874 bin 657 kredi kartı sahibi bu düzenlemeden yararlanabilecek. Yıllık kart kullanım bedelinin kullanım limiti 3 bin 500 TL'ye kadar olan kredi kartları için 35 TL'ye kadar, 3 bin 500 TL ve daha fazla olan kredi kartları için limitin yüzde 1'ini geçmeyecek.

Yayınlanma: 15.06.2009 - 07:08
Abone Ol google-news

Temerrüde düşen kredi kartı borçlarına yeniden yapılanma geliyor. 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle temerrüde düşen 1 milyon 301 bin kredi kartı ve 874 bin 657 kart sahibi yeniden yapılandırmadan yararlanıp, ister peşin, ister taksitle borcunu ödeyebilecek. Kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki anapara ve faiz tutarına 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede makul bir artış uygulanarak, ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın açıkladığı mali piyasalarına yönelik mini pakette temerrüde düşen kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması, asgari ödeme tutarı ve kredi kartları limitine yönelik düzenlemeler getiren Kredi Kartlarına İlişkin Yasa Tasarısı'yla, döviz cinsi kredi kullanımına ilişkin düzenleme bulunuyor.
 

Yeniden yapılandırmada ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mali piyasalara yönelik mini bir paket açıkladı. Devlet Bakanı Babacan'ın başkanlığında Başbakanlık Binası'nda düzenlenen toplantıya Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince katıldı. Babacan'ın açıkladığı paketin ilk ayağını temerrüde düşen kredi kartı borçlarına yeniden yapılanma getiren "Kredi Kartlarına İlişkin Düzenleme" oluşturuyor. Bu düzenlemeden 31 Mayıs itibariyle temerrüde düşmüş 1 milyon 301 bin kredi kartı, 874 bin 657 kişi yararlanabilecek. Kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki anapara ve faiz tutarına 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede artış uygulanarak, ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak. Uygulanacak artış oranı TCMB tarafından bankaların 3 aya kadar vadeli mevduata uyguladıkları faiz oranlarının ağırlıklı ortalaması esas alınarak belirlenecek. Bu şekilde belirlenecek ödemeye esas borcun müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir ilave faiz hesaplaması yapılmayacak. 31 Mayıs itibariyle tahsile düşen kredi kartı borcu ise 3 milyar 107 milyon TL düzeyinde bulunuyor.
 

Taksitli ödemede vadeye göre faiz

Kart hamilinin taksitle ödemeyi tercih etmesi durumunda, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödemeye esas borç tutarı, 6 aylık vade için 1.04; 12 aylık vade için 1.08; 24 aylık vade için 1.18; 36 aylık vade için 1.26 katsayısı ile çarpılarak geri ödenecek toplam borç hesaplanacak ve ay sayısına bölünerek aylık taksitler belirlenecek. Örneğin Kasım 2008 tarihinde bin TL'lik kredi kartı borcu temerrüde düşmüş bir kişi bu sistemden yararlanmaya kaldığında, daha önce aylık yüzde 5.5 gecikme faizi varsayımıyla ödenmesi gereken borç tutarı bin 300 TL iken, yeni hesaplamaya göre ödeme planının esas borç tutarı bin 81,43 TL olacak. Kart sahibinin 1 aylık süre içinde borcunu peşin ödemesi halinde bin 81,20 ödeyecek. 6 aylık vade durumunda ise kart sahibi bin 124,45 TL ödeyecek. 6 aylık ödeme planında aylık taksit tutarı 187,41 TL olacak. 36 aylık vade durumunda bu tutar bin 362,84 TL'ye ulaşırken, aylık taksit tutarı ise 37,84 TL olacak. Ödeme planın imzalanması halinde borç icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarının tamamı, nisbi kanuni vekâlet ücretinin ise belli bir oranı kabul edilen plan çerçevesinde ödenecek.
 

Uygulama temerrüde düşmüş borçları kapsayacak

Uygulama Bankalara ve Varlık Yönetim Şirketlerine olan 31 Mayıs tarihine kadarki temerrüde düşmüş kredi kartı borçlarını kapsayacak. Bu tür kredi kartı borçluları, yeniden yapılandırmaya ilişkin çıkarılacak kanunun yayımlanmasından itibaren 60 gün içinde bankalara ya da bankaların avukatlarına veya varlık yönetim şirketlerine ya da temsilcilerine başvuracak.
 

Kart kullanımı bedelinin limiti belirlendi

Yeni düzenlemeyle yıllık kart kullanım bedelinin kullanım limiti 3 bin 500 TL'ye kadar olan kredi kartları için 35 TL'ye kadar, 3 bin 500 TL ve daha fazla olan kredi kartları için limitin yüzde 1'ini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Asgari ödeme tutarına ilişkin getirilen düzenleme ile BDDK, Hazine Müsteşarlığı ve TCMB'nin olumlu görüşünü alarak, asgari ödeme tutarını yüzde 30'a kadar artırma ya da yüzde 10'a kadar azaltmaya yetkisi olacak.
 

Babacan: Kredi kartı borç öteleme aracı olmamalı

Devlet Bakanı Babacan, kredi kartlarının daha rasyonel kullanımını sağlayacak uygulamaları hayata geçirmek ve giderek artan takipteki kredi kartı sorununa çözüm getirmek amacıyla böyle bir düzenleme yaptıklarını açıkladı. Kredi kartı borcunda son dönemde diğer kredi türlerine göre daha hızlı artış yaşandığına dikkat çeken Babacan, kartta takibe düşme oranının krizin etkisiyle hızlı bir artış gösterdiğini vurguladı. Takipteki borçların yaklaşık yarısının bin lira ve altındaki borçları kapsadığını söyleyen Babacan, borçlu vatandaşların yarısının aylık 37 lira taksitle borcunu ödeyebileceğini belirtti. Kredi kartının bir ödeme ve nakit kullanım aracı olduğuna işaret eden Devlet Bakanı Babacan, kredi kartının borçları öteleme aracı olarak kullanılmaması uyarısında bulunarak, vatandaşların faiz oranları kredi kartına göre daha düşük olan ihtiyaç kredisi sistemine yönelmesini önerdi. Bankaların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kredi kartı almış bulunan kart hamillerine yıllık kredi kartı kullanım bedeli ve bu bedelin bir defada mı yoksa taksitler halinde mi tahsil edileceğine ilişkin bilgi vereceğini açıklayan Babacan, "Kart hamili kartını iptal etmek istediği takdirde bilgilendirme tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili kartı çıkaran kuruluşa olan borcunun tamamını 90 gün içinde ödemek kaydıyla kredi kartını iptal etme hakkına sahip olacak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kredi Kartlarına İlişkin Düzenlemeyi bugünkü Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını belirtti.
 

Döviz geliri olmayanlar da yurtiçinden dözviz kredisi alabilecek

Döviz cinsi kredi kullanımına yönelik yeni düzenlemeyle ilgili bilgi veren Babacan, bugünkü Bakanlar Kurulu'na sunacakları Kararname'yle döviz geliri olmayan firmalara da döviz cinsinden kredi kullanma imkanı getirdiklerini açıkladı. Firmaların riskin artırmayacak yeni bir sisteme geçileceğini vurgulayan Babacan, ortalama vadesi 1 yıldan uzun olmak üzere 5 milyon dolar ve üzerindeki yurt içinde döviz kredisi kullanımının yolunu açacaklarını belirtti. Yurtiçinden döviz cinsi kredi kullanmadaki kısıtlamalar nedeniyle firmaların sıklıkla bankaların yurtdışı şubelerinden kredi kullandığını anımsatan Babacan, Mart 2009 sonu itibariyle yabancı para cinsinden sağlanan 139 milyar dolarlık kredinin 35 milyar dolarlık kısmının bankaların yurtdışı şubelerinden kullanıldığını vurgulayarak, bu durumun Türkiye'nin borçluluk göstergelerini olumsuz etkilediğini söyledi. 2008 sonu itibariyle özel sektörün bankaların yurtdışı şubelerindeki mevduatının 33 milyar dolar olduğuna işaret eden Babacan, bu yeni düzenleme ile tüketicilerin karsı karsıya kaldığı kur riskini tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Babacan, "Yapılan bu düzenlemelerle döviz tasarruflarımızın yurtiçi bankacılık sisteminde kalması sağlanarak reel sektörün finansman ihtiyacı daha rahat karşılanabilecek. Firmaların kur riskinin izlenmesi ve yönetilmesi kolaylaşacak; tüketicilerin kur riski üstlenmelerinin önüne geçilecek" dedi.
 

18 ay vade sınırı kaldırılıyor

Yeni sisteme göre döviz geliri olan firmalar, yurtiçinden döviz cinsi ve dövize endeksli kredi kullanmaya devam edecek. Ayrıca bu grupta yer alan firmaların kullanabileceği döviz cinsi kredilerde daha önce 18 ay olan vade sınırı kaldırılacak. Döviz geliri olmayan firmalar, ortalama vadesi bir yıldan uzun olmak üzere 5 milyon ABD Doları ve üzerinde yurtiçinden döviz kredisi kullanabilecek.Bu firmalar, Türkiye'deki bankalarda bulundurulacak döviz veya belirli nitelikleri haiz yabancı para menkul kıymetleri teminat göstermek suretiyle, teminat tutarı kadar vade sınırı olmadan ticari ve mesleki amaçlı yurtiçinden döviz kredisi kullanabilecek. Bu firmalar vade ve tutar sınırlaması olmadan dövize endeksli kredi kullanmaya devam edecek. Bugüne kadar yurtiçinden ve yurtdısından döviz cinsi kredi tüketiciler yeni düzenleme ile de dövize endeksli kredi kullanamayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler