ÖSS'de hatalı soru tartışmaları

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'de hatalı soru iddialarıyla ilgili olarak ''Bunları hocalarımız inceler ve sonunda hepsiyle ilgili karar veririz. Bu kararı da bir-iki haftadan önce veremeyiz'' dedi.

Yayınlanma: 15.06.2009 - 09:50
Abone Ol google-news

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'de, ''bazı soruların hatalı olduğu'' yönündeki iddiaları değerlendirdiklerini bildirdi.

Değerlendirmede konuyla ilgili haberlerin ve dilekçeyle ÖSYM'ye yapılan başvuruların esas alındığını ifade eden Yarımağan, bunları hocaların inceleyeceğini ve sonunda hepsiyle ilgili karar vereceklerini kaydetti. Yarımağan, ''Bu kararı da bugün yarın veremeyiz, bir-iki haftadan önce veremeyiz'' diye konuştu.

Bu durumun şu aşamada yapılan işlemleri etkilemeyeceğini vurgulayan Yarımağan, ''Biz şu aşamada hangi soruya kim ne cevap vermiş, hangi şıkkı işaretlemiş, onu bilgisayara aktarıyoruz. Puan hesaplamayı son dakikada yaparız. Onun için bu durum, işlemlerin başlamasına engel değil'' dedi.
 

"Haberimiz var"

Yarımağan, sınavda kendilerini ''ÖSS Jokeri'' olarak isimlendiren bazı kişilerin yakalandığının anımsatılması üzerine, her yıl sınavlarda başkasının yerine girmeye çalışan kişiler olduğunu belirtti.

Yarımağan, ''Zaten bir kısmından haberimiz var. Emniyetten, bizden daha önce birtakım kişilerin nerede sınava gireceklerini sormuşlardı, takip ediyorlardı. Sınavlarda maalesef böyle kopya çekme teşebbüsleri oluyor'' dedi.

 

En az 4 hatalı soru var

Öte yandan Merkezi Konya'da bulunan Sistem Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, ÖSS'de 4 soruda yanlışlık tespit ettiklerini, bunlardan ''kesin hatalı'' olduğu belirlenen Fen Bilimleri-2 testinin 4. ve 5. sorularının ise iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

 

3 soru hatalı

Diyarbakır Karacadağ Dershanesi Kurucusu İhsan Ay, ÖSS'de 3 sorunun hatalı olduğu iddia etti.

Sınavda ayrıca soruların bazılarının bu yıl çok net ve anlaşır olmadığını bu nedenle, öğrencilerin bunları anlamakta güçlük çektiğini savunan Ay, şöyle konuştu:
''Yaptığımız incelemede ÖSS'de 3 sorunun hatalı olduğunu tespit ettik. Soruları yaptığımız incelemede fizik, 1, 2 ve 3'te sorulan 3 sorunun hatalı olduğunu belirledik. Buna göre, fizik 1'deki ağırlık merkezi sorusunda soru şeklinde verilen K, L, M levhalarının 'türdeş' olduğu belirtilmemiş. Bu nedenle levha ağırlıklarını karşılaştırma olanağı yoktur. Fizik 2'deki momentum sorusunda ise cisim patlamaya uğradığı anda aşağı yönde düşey bir hıza sahiptir. Soru kurgulanırken düşey hız dikkate alınmamıştır. Fizik 3'te de elektroskop sorusundaki soru kökünde verilen bilgiler yüklere karşılaştırmak için yeterli, ancak yaprakları arasındaki açıyı karşılaştırmak için yeterli değildir. Bu durumda sorunu cevabı hem (A) hem de (B) olabilir. Biz bu soruları hatalı olarak değerlendiriyoruz. Soruların iptali için de ÖSYM'ye başvuracağız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler