Her şey ÖSS için

Eğitim-İş tarafından ÖSS'ye giren öğrencilerin aileleri üzerinde yapılan araştırma, ailelerin yüzde 69'unun çocuğunun kazanabilmesi için dua ettiğini, bir bölümünün de adak adadığını, hatta yatır ziyaret ettiğini ortaya koydu.

Yayınlanma: 15.06.2009 - 11:19
Abone Ol google-news

Eğitim-İş tarafından ÖSS'ye giren öğrencilerin aileleri üzerinde "Anne Babaların ÖSS Sonrası Beklenti ve Kaygılarının Tespit Araştırması" yapıldı. Ankara'da 674 veliye yönelik uygulanan anket velilerin çocuklarının geleceğine ilişkin ciddi endişeleri olduğunu gösterdi.

Ankete göre, ailelerin yüzde 47'si çocukları üniversiteyi kazansa da, geleceğinin garanti olmadığına, yüzde 36'sı ise kısmen garanti altında olmadığına inanıyor. Velilerin yüzde 69'u ise çocuğunun üniversiteyi kazanması halinde saygınlığının artacağını düşünürken, yüzde 74'ü çocuğunun dünya görüşünün ve ufkunun gelişeceğini, yüzde 63'ü ise çocuğunun ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarıyla ilgili duyarlılığının artacağını düşünüyor.

Ailelerin yüzde 61'i üniversitenin çocuğunun iş bulmasından önemli olduğunu kaydederken, yüzde 50'si üniversite eğitiminin çocuklarına maddi olarak rahat bir gelecek sunacağına inanıyor.


Ailelere göre üniversite evlilik için gerekli

Anne babaların, çocuklarının üniversiteyi kazanamaması durumunda evlilik hayatında sorunlar yaşayacağı yönünde büyük kaygıları bulunuyor. Ailelerin yüzde 53'ü çocuklarının üniversiteyi kazanamaması halinde evlilik hayatında sorunlar yaşayacağına inanıyor. Anne babaların yüzde 81'i ise ÖSS'nin çocukları üzerinde büyük baskı oluşturduğunu düşünüyor.

Araştırmaya göre, ailelerin yüzde 36'sı üniversite sınavının çocukların bilgi seviyesini ölçme konusunda yeterli olmadığını düşünürken, yüzde 39'u da kısmen bu görüşe katılıyor. Ailelerin yüzde 39'u ise ÖSS'nin güvenilir olmadığını yüzde 37'si ise kısmen güvenilir olmadığını ifade ediyor.


Aileler, ÖSS'nin rant için yapıldığına inanıyor

Ailelerin yüzde 47'si devlet okullarında ÖSS içi yeterli eğitim verilmediğini savunurken, yüzde 46'sı dershane olmadan çocukların ÖSS'yi kazanamayacağı görüşünü savunuyor.

Ailelerin yüzde 58'i Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki ihtiyaçları görmezden geldiğini, yüzde 27'si ise kısmen görmezden geldiğini ifade ediyor. Ailelerin yüzde 46'sı okullarda sınava yönelik pratiklerin "bilerek" verilmediğini düşünürken, üniversite sınavının rant sağlamak için yapıldığına inanıyor. Ailelerin 49'unun sınav sisteminin tamamen kaldırılması yönünde talebi bulunuyor.
 

Aileler dua ediyor, okunmuş su içiriyor

Araştırmaya göre, ailelerin yüzde 92'si, çocuğu sınava girmeden hemen önce onu motive edici konuşmalar yapıyor ve başarılar diliyor. Ailelerin yüzde 69'u ise çocuğunun kazanabilmesi için dua ediyor. Ailelerin yüzde 33'ü enerji verici ve zihin açıcı olduğunu düşündüğü çeşitli yiyecekleri çocuklarına alırken, yüzde 10'u çocuğuna sınavdan önce okunmuş su içiriyor.

Ailelerin yüzde 5'i çocuğunun kazanması durumunda adak adadığını, yüzde 5'i çocuğuna sınavdan önce okunmuş pirinç-çörekotu yedirdiğini, yüzde 4'ü çocuğunu tatile götürdüğünü, yüzde 4'ü ise yatır ziyaret ettiğini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler