Da Vinci böbreklere de el attı

Türkiye'de ilk kez böbrek kanseri ameliyatı bir robotla yapılırken tümör böbrek dokusuna zarar vermeden temizlendi. Geleneksel ameliyatlarda kullanılan kesme yönteminin aksine robot, delik açma uygulamasıyla hareket ediyor. Böylece hasta vücudunda normal ameliyat sonrası kalan 30 cm yara izini 5 mm'lik kesiklere dönüşüyor.

Yayınlanma: 25.08.2008 - 09:38
Abone Ol google-news

Türkiyede ilk kez robotla böbrek kanseri ameliyatı yapıldı. Da Vinci adlı robotla böbrek kanseri hastasına yapılan ameliyat sonucunda, hastanın böbrek dokusuna hiçbir zarar vermediği belirtildi. Üroloji ameliyatlarında kullanılan robotun, başta böbrek ile prostat ameliyatları olmak üzere dünya çapında yüzde 98 başarı elde ettiği öne sürüldü.

Dünyada toplam 1000 adet bulunan ve ABDde son iki yıldır prostat kanseri ameliyatlarının yüzde 63ünde kullanılan Da Vinci isimli robot, İstanbul Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde dün düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı. Türkiyede robotu kullanan üç hastaneden biri olan Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Robotik Cerrahi Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Da Vinci ile birlikte Türkiyede ilk kez böbrek kanseri ameliyatının bir robotla yapıldığını söyledi. Böbreğindeki taşa bakılırken kanser olduğu tesadüfen tespit edilen Levent Özcana (38) yapılan böbrek kanseri ameliyatı ile hastadaki tümörün böbrek dokusuna hiçbir zarar vermeden temizlendiğini ifade eden Prof. Kuralı, Özcan da doğruladı. Özcan, Ameliyatın hemen ertesi günü ayağa kalktım. 10 gün içerisinde işimin başına dönebileceğim söylendi. Kendimi oldukça sağlıklı hissediyorumdedi.

Robotu 4 yıl önce üreten firmanın başta kalp ve damar ameliyatlarını hedeflediğini ancak sonrasında üroloji alanında kullanılmaya başlandığını söyleyen Prof. Kural, robotun kesme yönteminin aksine delik açma uygulamasıyla hareket ettiğini, böylece hastada normal ameliyat sonrası kalan 30 cm yara izinin aksine Da Vinci ile yapılan işlemlerde 5 mmlik kesikler açıldığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler