Bağımsızlık tartışılıyor

Rusya parlamentosu Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımayı değerlendirirken, Federasyon Konseyi bu cumhuriyetlerin bağımsızlığını oy birliğiyle kabul etti. Görüşmeden, bu cumhuriyetlerin bağımsızlığının tanınacağı yönünde karar çıkacağı tahmin ediliyor. Gürcistan karara sert tepki gösterdi.

Yayınlanma: 25.08.2008 - 10:19
Abone Ol google-news

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi, Gürcistan'dan bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'nın tanınma talebini değerlendirmeye alırken, Federasyon Konseyinde 1340 üyenin oy birliğiyle bu cumhuriyetlerin bağımsızlıklarının tanınması kararlaştırıldı. Rus haber ajansları, kararın Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e sunulacağını duyurdular.

Federasyon Konseyinin yanı sıra parlamentonun alt kanadı Duma'da da benzer bir karar tasarısı görüşülüyor.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Duma milletvekillerinin Güney Osetya ve Abhazya'nın tanınma taleplerini destekleyeceği öngörüsünde bulundu.

Duma Bağımsız Devletler Topluluğu Komitesi Başkanı Konstanti Zatulin ise, Güney Osetya ve Abhazya'nın yaptığı başvurunun kesinlikle kabul edileceğine inandığını söyledi.

Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçyov da parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partisinin yönetiminin iki cumhuriyetin bağımsızlığını desteklediğini açıkladı.

Milletvekili Vladimir Kulakov, parlamentonun Güney Osetya'daki ihlallerin araştırılması için bir ortak komisyon kurmayı planladığını, bu komisyonun üyelerinin sivillere karşı suç işleyenlerin uluslararası mahkemede yargılanmasını isteyeceğini ifade etti.

Duma Başkanı Boris Boris Grızlov, bugün yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik saldırısının Nazi Almanyasının 22 Haziran 1941 tarihinde Sovyetler Birliği'ne karşı 'faşist' saldırısıyla aynı olduğunu söyledi ve Duma'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın egemenlik taleplerini destekleyeceği inancını dile getirdi.

Duma ve Federasyon Konseyinin iki cumhuriyetin bağımsızlık başvurularını kabul etmesi halinde, bu kararın onay için Medvedev'e gönderilmesi gerekiyor. Medvedev'in kendisine gönderilen parlamento kararlarını onaylama mecburiyeti bulunmuyor.

Gürcistan, Rusya Parlamentosunun Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınması yönündeki kararına sert tepki gösterdi.
Başbaban Lado Gurgenidze, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'nın bu kararıyla gerçek yüzününü herkese gösterdiğini" söyledi.
Moskova'nın kendisini tecrit etmeye başladığını belirten Gürcistan Başbakanı, bu kararla ilgili değerlendirme dahi yapmakta zorluk çektiğini ifade etti. Gurgenidze, ''Gürcistan'ın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü bütün dünya tanıyor. Rusya bu kararıyla gerçek kimliğini ortaya koymuş oldu'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler