Mısır fiyatına tepki

TSO mısırın müdahale fiyatının 43 YKr, kilogram başına pirimin de 4 YKr olduğunu açıkladı. Açıklanan fiyata Ziraat Odası Başkanları'ndan tepki yağdı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hepokur, fiyatı az bulduğunu belirtirken; Seyhan Ziraat Odası Başkanı Girmen fiyatlarının beklentilerini karşılamamasına karşın TMO'nin piyasadaki dengeyi korumaya çalıştığını vurguladı.

Yayınlanma: 25.08.2008 - 14:50
Abone Ol google-news

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yarından itibaren mısırı alabilecek durumda olduğunu belirterek, müdahale fiyatının 43 YKr, kilogram başına primin de 4 YKr olduğunu açıkladı.
Eker, Gümüşhane Valiliği toplantı salonunda yaptığı açıklamada, mısıra TMO olarak müdahale edeceklerini belirterek, mısır üretiminin hükümetleri döneminde iki kattan fazla arttığını söyledi.
Türkiye'nin yaklaşık 2 milyon ton mısır ürettiğini, 4 milyon ton civarında da tükettiğini ifade eden Eker, ''Uyguladığımız politikalarla, destek ve teşvik politikalarıyla, mısır üretiminde bu yıl 4 milyon 300 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu ciddi bir artıştır. Türkiye tükettiği mısırı tamamen içeriden üretir noktaya geldi. Bu, tarımla ilgili problemlerin çözülmüş olduğunu gösteriyor'' dedi.

"Fındık fiyatı birkaç gün içinde açıklanacak"

Fındık fiyatı konusuna da değinen Eker, bu konudaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Eker, ''Fındık fiyatı birkaç gün içerisinde açıklanacaktır. Çünkü, bu sene fındık beklenenden daha fazla bir rekolteye çıktı. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Birkaç gün içerisinde neticeye ulaşırız. Fındıkla ilgili açıklamamız birkaç gün içinde olacak'' diye konuştu.

Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, mısır alım fiyatlarıyla ilgili ''Fiyat beni şaşırttı. Biz en az 55 YKr bekliyorduk'' dedi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz 60 YKr civarında fiyat beklediklerini vurgulayarak ''Primi neden buna dahil ediyorlar anlamıyoruz. Primleri zamanında dağıtmıyorlar. Primler, çok sonra ödeniyor. Biz artık ekim yapılmadan önce prim açıklanmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Adana'nın merkez ilçesi Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, açıklanan mısır alım fiyatlarının beklentilerini karşılamamasına karşın, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alımlarda devrede olmasının piyasadaki dengeyi koruması açısından önemli olduğunu söyledi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, ''Geçen yıla göre gübre fiyatları yüzde 200, akaryakıt fiyatları ise yüzde 35 civarında arttı. Açıklanan alım fiyatı geçen yıl serbest piyasada sattığımız fiyatla aynı. Bu fiyatlardan ürününü satacak olan üretici seneye mısır ekmez. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksek'' dedi.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, girdi maliyetlerde artış nedeniyle üreticinin sıkıntısının arttığını, ''Üretimin devam edebilmesi için 47 YKr olarak açıklanan mısırın alım fiyatının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz'' dedi.

Üreticilerin kuraklık ve girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını ve emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Civelek, mısır hasadının başladığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler