Benzin fiyatları protesto edildi

Tüketiciler Birliği yüksek akaryakıt fiyatlarına tepki amacıyla bir eylem yaptı. Eylemde Nasreddin Hoca kılığına giren bir kişi suyu benzin ile mayalamaya çalıştı.

Yayınlanma: 19.06.2009 - 10:18
Abone Ol google-news

Tüketiciler Birliği, yüksek akaryakıt fiyatlarına tepki amacıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) önünde eylem yaptı.

Eylem çerçevesinde temsili Nasreddin Hoca, bir varil içindeki ''suyu benzin ile mayalama'' gösterisinde bulundu.

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, burada yaptığı konuşmada, birliğin 2008 yılında Rekabet Kurulu'na yaptığı müracaat üzerine düzenlenen Akaryakıt Sektör Raporu ile sektörde rekabetin hakim firmalarca engellendiği ve hakim durumun kötüye kullanılarak, keyfi fiyat politikasınını uygulandığının açıkça belirlendiğini belirtti.

Bugün itibariyle döviz fiyatları, varil fiyatları ve enflasyon gibi petrol fiyatlarını belirleyen parametrelerdeki olumlu gelişmelere rağmen, tüketim fiyatlarının devamlı yükseliş göstermesi ve çevre ülkelerdeki piyasalara kıyasla yüksek fiyat politikası uygulamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Tokbaş, şunları kaydetti:
''Petrol fiyatlarında dağıtım firmalarınca gerçekleştirilen haksız uygulamalar, tüketicilerimizin ciddi tepkilerine sebep olmuş. Hatta bu tepki sokak eylemlerine kadar dönüşmüştür. 27 Mayısta gerçekleştirdiğimiz '1 liralık benzin alma' eylemi üzerine EPDK, firmalara 20 Haziran'a kadar fiyatlarını aşağı çekmesi için süre vermiş, aksi halde müdahale yetkisini kullanacağını belirtmiştir.

Petrol tüketiminden vazgeçilmesi mümkün değildir. Ancak kötü niyetle hareket etmeye devam edildiği takdirde tüketicilerin satın almama gücünün devreye gireceği ve zam politikası uygulayan firmaların diğer sektörlerdeki yatırım ve ürünlerinin boykot kapsamına alınabileceği unutulmamalıdır.''

"Ya tutarsa"

Öte yandan konuşmanın ardından Nasreddin Hoca kılığına giren bir kişi, temsili olarak varilde bulunan suyu benzinle mayaladı.

Tokbaş ''varildeki suya benzin ile mayalama yapıyoruz ki, tutarsa bezdiren petrol fiyatlardan kurtuluruz. Ancak tutmasının beklenmesini kabul etmeyen mantığımız, petrol piyasasındaki yazı tura atılarak belirlenen zam ve yüksek fiyat politikasını da kabul etmemektedir'' dedi.

Petrol şirketlerine süre tanıması sonucu beklenti içine giren tüketicinin tepkisinin kitlesel hale geleceğini dikkate alınarak, barış zemini üzerinden oluşturulan fiyat politikasının acilen uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirten Tokbaş, aksi takdirde yeni ve etkili kitlesel eylemin kaçınılmaz olacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler