Filistinli tutuklular serbest

İsrail hükümeti, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a desteği artırma doğrultusunda aldığı Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına dair karar sonucunda 199 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Kararı memnuniyetle karşılayan Abbas, "Tüm Filistinli tutuklular serbest kalmadan barış olmaz" diye konuştu.

Yayınlanma: 25.08.2008 - 13:58
Abone Ol google-news

İsrail hükümetinin, Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimine karşı Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a desteği artırma doğrultusunda aldığı Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına dair son karar sonucunda Filistinli bir grup  tutuklu serbest bırakıldı.

İsrail hükümeti, Batı Şeria'da, Kudüs yakınlarındaki İsrail cezaevi Ofer'den serbest bırakılan 199 tutuklu, Betunya kontrol noktasında Filistin tarafına nakledildi ve otobüslerle, Abbas ve diğerlerinin beklediği Mukata karargahına götürüldüler.

Abbas, güvercinlerin salıverildiği törende yaptığı konuşmada, İsrail cezaevlerindeki tüm Filistinli tutuklular serbest bırakılmadan kendilerini asla rahat hissetmeyeceklerini belirterek, "Hiç kuşkusuz, barış arayışındayız ve amaçlarımızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ama tüm Filistinli tutuklular serbest kalmadan barış olmaz" dedi. Abbas, cezaevindeki kadın Filistinli tutuklulara da "Sizin de dönüşünüz yakın" diye seslendi.

Abbas, konuşmasında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Kudüs'teki son buluşmasında serbest bırakılmasını talep ettiği, Filistinliler arasında sevilen liderlerden, 5 kez ömür boyu hapse mahkum Mervan Barguti'nin yanı sıra İsrailli bakan Rehavam Zeevi'nin öldürülmesine adı karışan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Saadet ile İsrailli asker Gilad Şalit'in kaçırılması sonrası İsrail tarafından Hamaslı milletvekillerine ve üyelere karşı girişilen operasyonda tutuklanan Hamaslı Meclis Başkanı Aziz Duveyk'in adlarını da telaffuz etti. "Yaşadığımız büyük sevince rağmen, geride bıraktığımız 11 bin tutuklu için de üzüntümüz var" diyen Abbas, "Hepsi bizim kalbimizde... Ama Mervan Barguti ve Ahmed Saadet'in özel bir yeri var ve onları yakında göreceğimizi umuyorum" dedi. Mahmud Abbas, Duveyk'ten bahsederken de "O bizim kardeşimiz ve tüm tutukluların serbest kalması için mücadele vermeliyiz" diye konuştu.

Abbas konuşmasında ayrıca, İsrail'le barış görüşmelerine değindi ve Kudüs, yerleşimler, Filistinli mülteciler ve sınırlar sorununun da hep birlikte çözülmesi gerektiğini belirtti. Abbas, "Aksi takdirde biz diğer çözümleri kabul etmeyeceğiz" dedi.

Serbest bırakılan Filistinliler, yakınlarının ve Filistinlilerin doldurduğu Mukata karargahına, Filistin bayraklarıyla donanmış araçların yer aldığı uzun bir konvoy eşliğinde getirildi. Konvoyun gelişi sırasında makineli tüfeklerle havaya ateş açıldı. Serbest kalan Filistinliler karargah kapısında yakınlarıyla sarmaş dolaş oldu ve karşılıklı sevinç gözyaşları döküldü. Mukata'nın bahçesinde de Abbas'ın konuşması sık sık sloganlarla kesildi, Filistin Yönetimi Devlet Başkanına övgüler yağdı. Salıverilenler, Mukata'nın bahçesinde, Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat'ın mezarında da saygı duruşunda bulundu.

Güven artırıcı önlem

İsrail Başbakanlığı basın sözcüsü Mark Regev, sivillere karşı, özellikle doğrudan terör eylemlerine karışan tutukluların salıverilmelerinin kolay bir şey olmadığını belirtti.
İsrail hükümeti de yaptığı açıklamada, "Filistinliler için yaşamsal önemde olan bir soruna çözüm getiren bu güven artırıcı önlemle İsrail, hem diplomatik sürece bağlı hem de terörizme karşı çıkan ortaklarla sürdürülen diyaloğu yoğunlaştırmayı amaçlamaktadır" ifadesini kullandı. Açıklamada ayrıca, İsrail'in barış görüşmelerinin ilerlemesi uğruna "acı verici tavizlere hazır olduğu" da vurgulandı.

İsrail parlamentosunun Likudlu milletvekili Gilad Erdan, barış görüşmelerinde ilerleme sağlanması amacıyla Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını değerlendirirken, "İsrail'in katillerinin başarısız bir hükümetçe zayıf bir hükümete hediye olsun diye salınmakta olduğunu" öne sürdü.

Serbest bırakılanların çoğunu genç yaşta Filistinliler oluştururken, en yaşlıları arasında, 32 yıldır cezaevinde bulunan Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi üyesi Said El Ataba ile 28 yıldır cezaevinde bulunan Ebu Ali Yatta ve 6 yıldır cezaevinde bulunan önde gelen El Fetih liderlerinden Hüsam Kadir de yer aldı. Salıverilenler arasındaki Ebu Ali de Batı Şeria'da bir İsrailliyi öldürmekten 1980'de cezaevine konulmuş, burada da İsrail'le işbirliği yaptığı gerekçesiyle bir Filistinliyi öldürmekle suçlanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler