Türkiye'de bilimin uygulama alanı yok

8. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi'nde konuşan Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Müjdat Aydın, üniversitelerde elde edilen bilimsel bulguların uygulanacak pratik alanlarının bulunmadığına işaret etti. İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Seçkin de "Kimya endüstrisi gelişmemiş olan bir ülkenin başka alanlarda da gelişmesi pek olası değil" dedi.

Yayınlanma: 26.08.2008 - 09:43
Abone Ol google-news

İnönü Üniversitesi (İÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Turgay Seçkin, kimya endüstrisinin 21. yüzyılda üstesinden gelmesi gereken önemli olgularla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

8. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, İÜ Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.
İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Seçkin, açılışta yaptığı konuşmada, laboratuvar ölçeğinde üretilen kimyasalların en ekonomik biçimde tüketime sunulabilmesi için gerekli teknolojilerin oluşturulmasını kapsayan kimya endüstrisinin ülkelerin kalkınmasında çok önemli bir rol oynadığına işaret etti.

Prof. Dr. Seçkin, şöyle konuştu:

''Kimya endüstrisinin bu özelliği dolayısıyla gelişmiş ülkelerde, hem kimya alanını doğrudan doğruya kapsayan konularda, hem kimyanın ilişkili olduğu alanlarda sürekli araştırma geliştirme yapılarak yeni ürünler ve bu ürünlerin üretimi için yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Bundan dolayı kimya ve kimya mühendisliği ile kimya sektörü, ülkelerin kalkınmasında öncü bir sektör rolü oynamaktadır. Kimya endüstrisi gelişmemiş olan bir ülkenin başka alanlarda da gelişmesi pek olası değildir.''
Kimya endüstrisinin 21. yüzyılda üstesinden gelmesi gereken önemli olgularla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Seçkin, ''Bunlar, pazarların küreselleşmesi, doğal kaynakların azalması, çevre duyarlılığının artması ve nitelikli iş gücüne artan talepler biçiminde sıralanabilir. Kimya endüstrisi gelişmiş olan ülkeler üretimlerini ve AR-GE faaliyetlerini bu olgular doğrultusunda yönlendirmektedir'' diye konuştu.
Prof. Seçkin, bugünün dünyasında yaşanılacak gelişmelere ve değişimlere paralel olarak kimya alanında yetiştirilecek nitelikli elemanlara gereksinimin arttığını söyledi.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve İÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadim Ceylan da kongreye 30 üniversiteden ve çeşitli araştırma kuruluşlarından 360 bildiri önerisi sunulduğunu, bunlardan 340'ının kongre programına alındığını dile getirdi.

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Müjdat Aydın da mühendisliğin bilim ve teknolojiyi insanla buluşturan bir meslek olduğuna işaret ederek, ''Üniversiteler evrensel değerler üzerine çalışma yapacaktır, ancak ne yazık ki özellikle kendi meslek alanımızda araştırmalar sonucu elde edilen bilimsel bulgular, halkın ve ülkemizin yararına dönüşecek pratik uygulama alanlarını bulamamaktadır'' dedi.

Kongre 29 Ağustos Cuma gününe kadar devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler