İsrail'den Washington'a 'Ermeni Soykırımı'nın varlığını savunan büyükelçi

İsrail'in yeni Washington Büyükelçisi olarak atadığı Michael Oren'in, "soykırım" yapıldığının ateşli bir savuncusu olduğu öne sürülürken, "İsrail'de Türkiye'ye daha az sempati duyan bir hükümetin varlığı ve Washington'da Ermeni Soykırımı gerçeğine tam inanan bir Büyükelçinin bulunması, Kongre'deki Ermeni soykırımı ile ilgili 252 nolu tasarının geçmesini kolaylaştırabilir" yorumu yapıldı.

Yayınlanma: 23.06.2009 - 11:57
Abone Ol google-news

İsrail'in devlet olarak "Ermeni soykırımı"nı tanımamasına karşın, yeni Washington Büyükelçisi olarak "soykırım"ın yapıldığını savunan Michael B. Oren'i atadığı öne sürülüyor. Ermeni basını, "İsrail'de Türkiye'ye daha az sempati duyan bir hükümetin varlığı ve Washington'da Ermeni Soykırımı gerçeğine tam inanan bir büyükelçinin bulunması, Kongre'deki Ermeni soykırımı ile ilgili 252 nolu tasarının geçmesini kolaylaştırabilir" yorumunu da yaptı.

Kaliforniya'da yayınlanan Ermeni gazetesi California Courier, Michael B. Oren'in İsrail hükümetinin reddemesine karşın "Ermeni soykırımı gerçeği"ne tam olarak inandığını belirterek Oren'in bu konudaki görüşlerinin atamasından önce yazdığı makale ve kitaplarında teyid ettiğini yazdı.

Michael Oren'in, "Güç, İnanç ve Hayal" başlıklı son kitabındaki ifadelerine dikkat çekilirken "Oren'in, şimdiye kadar "Ermeni soykırımı" konusunda aldığı tutum nedeniyle Kongre'nin bu yöndeki karar tasarılarına karşın utanmadan lobicilik yapan seleflerinin izlerini takip etmekten kaçınacağı umulduğu" belirtildi.
 

'Atama ikili ilişkilerdeki çatlağın ardından geldi'

Ermenistan basınında da yer alan bu konuya ilişkin haberde "İsrail'in yeni Washington Büyükelçisi olarak Ermeni Soykırımı gerçeğinin kararlı bir destekçisinin atanması, Türkiye ve İsrail arasında Gazze operasyonunun ardından patlak veren ciddi çatlağın arkasında gerçekleşti" denildi.
Haberde Türkiye'de "anti semitizm"in yapıldığı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta sarfettiği sözlerin, İsrailliler ve dünya çapındaki Yahudiler arasında "humuset" yarattığı iddia edilirken de İsrail, Erdoğan'ın açıklamalarını önemsememiş gibi yapsa da "bunların ikili ilişkilere kalıcı zarar verdiği" savunuldu. Haberde şöyle devam edildi:
"İsrail'de Türkiye'ye daha az sempati duyan bir hükümetin varlığı ve Washington'da Ermeni Soykırımı gerçeğine tam inanan bir Büyükelçinin bulunması, Kongre'deki Ermeni soykırımı ile ilgili 252 nolu tasarının geçmesini kolaylaştırabilir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler