"Bunlar sulu şakalar"

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taraf gazetesinde yayınlanan belgeyle ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın dün yaptığı açıklamaya ilişkin, "TSK ve muhalefet de gerekeni yapmalı" dedi. Erdoğan ayrıca, CHP Lideri Deniz Baykal'ın 12 Eylül darbecilerinin yargılanması konusuna ilişkin yaptığı açıklama için ise "AKP bu tür sulu şakalara gelmez" çıkışını yaptı.

Yayınlanma: 25.06.2009 - 08:22
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'a hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Erdoğan, Taraf gazetesinde yayınlanan belgeyle ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın dün yaptığı açıklamayla ilgili şunları söyledi:

''Askeri savcının vermiş olduğu karar noktasında, bundan sonraki süreç, benim anladığım kadarıyla, arkadaşlarımla da yaptığım görüşmelerde, daha önce de ileri sürdüğümüz gibi sivil yargının bundan sonraki süreci ele alacağı noktasındadır. Ve olay çünkü bir siyasi partiyi hedef alan, içeriği itibarıyla bunları ifade eden bir metin, 4 sayfalık metne baktığımız zaman... Burada bizler hükümet olarak gerekli olan çalışmaları yapıyoruz. Ama en önemli adım siyasi parti olarak, iktidar partisi olarak biz suç duyurusunu savcılığa yapmış bulunuyoruz. Burada savcılık gerekli çalışmaları yapacağı gibi bizler de gerekli çalışmaları yapacağız. İnanıyorum ki silahlı kuvvetlerimiz de gerekli çalışmaları yapacak. Çünkü silahlı kuvvetlerin içinde bu tür gayret, çaba var mı yok mu, orada da bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Hep birlikte bir dayanışma içinde, iktidarıyla muhalefetiyle, yani muhalefet bu ifadeleri kullanarak kendisini bir kenara çekip alamaz. Onların da bildikleri, duydukları bir çok şey olabilir. Bunları da ilgili mercilere onların da bildirmesinde büyük fayda var. Bu ülkemizin ortak bir meselesidir. Demokrasiye gönül vermiş olan, demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru olan tüm siyasi partilerin ortak sorunudur. Ve bunun mücadelesini de hep birlikte vereceğiz. Şüphesiz ki iktidar partisi olarak biz şu anda bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Nerede ne var, demokrasiyi zafiyete düşürmek için nasıl gayretler var, bunun bizler menşeine, nereye varırsa varsın inmenin gayreti içinde olacağız.''

Erdoğan, Türkiye'yi günlerdir çeşitli tarışmalara yol açan "İrtica ile mücadele eylem planı" belgesinin ardında planlandığı öne sürülen AKP'yi kapatma planı hakkındaki sorulara, ise "Anayasa hakkındaki düşüncelerimi daha önce söyledim. Benim ana başlıklarıyla sunduğum öneriye muhalefet partilerinden red geldi. Ya da iktidar olduğumuzda anayasa planlarımızı açıklaayacağız. Şu anda da bu fikir ayrılıkları olduğuiçin ortak bir çalışma ortamına giremiyoruz" yanıtını verdi.

 

Yeni bir anayasa hazırlığı

Bir soru üzerine yeni Anayasa hazırlanabilmesi için konsensüs olması gerektiğini, şu anda gerek CHP'den, gerek MHP'den yeni Anayasa konusunda destek alamadıklarını ifade eden Erdoğan, "Yaklaşımlar böyle olunca bu çalışmanın içerisine girmek sadece ülkede zamanı boşa harcamaktan öte bir çaba olmayacak. Biz şu andaki mevcut anayasayla gitmek durumunda kalacağız" diye konuştu.

 

Baykal'a sert çıkış

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Erdoğan, Baykal'ın çağrısını "sulu şaka" olarak değerlendirdi. Erdoğan şöyle konuştu: "Atacağımız her adımda samimiyet çok önemli. Bu samimi yaklaşım tarzını bizim sadece mikrofonlar uzatıldığı zaman verilen cevaplarla değil, bunu ciddi olarak Grup Başkanvekilleri bir araya gelirler, otururlar, konuşurlar, böyle bir adım atılacaksa o zaman bunu kararlı bir şekilde atarız. Ama sadece girerken bir ifadeyi kullan, ondan sonra iktidar ne yaparsa yapsın mantığıyla yaklaşırsanız işe, kusura bakmasınlar AK Parti bu tür yaklaşımların içerisinde değil. Bu tür sulu şakalara da biz gelmeyiz. Biz ciddi yaklaşımlar bekliyoruz."

 

Genelkurmay görüşmesi iptal

Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada, her perşembe biraraya geldiği Genelkurmay Başbanı İlker Başbuğ ile bu hafta kendisinin yurt dışında olacağı için görüşemeyeceklerini belirtti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler